U srijedu zvanično otvaranje istanbulskog centra za koordinaciju izvoza žita

Prema sporazumu, u Istanbulu je uspostavljen zajednički koordinacioni centar koji će vršiti inspekcije na ulazima i izlazima luka i osigurati sigurnost ruta

TURKIYE 26.07.2022, 13:52 27.07.2022, 14:23
U srijedu zvanično otvaranje istanbulskog centra za koordinaciju izvoza žita
© AA

Novi zajednički koordinacioni centar u Istanbulu uspostavljen kao dio sporazuma o ponovnom pokretanju izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka u svijet trebao bi biti službeno otvoren u srijedu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turkiye. 

Ceremonija otvaranja centra održaće se na Univerzitetu nacionalne odbrane u Istanbulu, a prisustvovaće joj i turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Delegacije Turkiye, Ujedinjenih nacija (UN), Rusije i Ukrajine potpisale su u petak značajan sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Odesi, Černomorsku i Južniju, nakon višemjesečne blokade zbog rusko-ukrajinskog rata, piše AA. 

Prema sporazumu, u Istanbulu je uspostavljen zajednički koordinacioni centar koji će vršiti inspekcije na ulazima i izlazima luka i osigurati sigurnost ruta.

Turski zvaničnici su naglasili potrebu za ponovnim pokretanjem izvoza što je prije moguće, kako bi se pomoglo u rješavanju globalne krize hrane.

komentari (0)