Učenice srednje škole u Bursi spremaju iftare i dijele onima koji su u potrebi

TURKIYE 04.04.2022, 10:34 04.04.2022, 11:19
Učenice srednje škole u Bursi spremaju iftare i dijele onima koji su u potrebi
© AA

Devet učenica Srednje stručne i tehničke škole u Bursi, dobrovoljno spremaju iftare i dostavljaju onima kojima je potrebno.

Obroci pripremljeni u školskoj kuhinji pod nadzorom nastavnika dostavljaju se na adrese porodica u potrebi prije iftara u naselju u kojem se škola nalazi. Projekat društvene odgovornosti nastavit će se do kraja Ramazana.

Direktorica škole Nur Tutkun rekla je za AA da su ovu aktivnost započeli u okviru projekta Ministarstva prosvjete.

Navodeći da porodice kojima se treba pomoći određuju nastavnici i učenici u timu za socijalnu pomoć srednje škole, kontaktiranjem načelnika naselja u kojem se škola nalazi, Tutkun je rekla da se učenici takmiče ko će učestvovati u ovom projektu.

- Naše učenice su se takmičile jedne s drugima govoreći 'Želimo da učestvujemo u ovom projektu'. To nas je dodatno motivisalo. Na ovom projektu radi naših devet učenica. Materijale obezbjeđujemo prikupljanjem novca među našim osobljem, nastavnicima. Obroci se pakuju i dostavljaju porodicama, preko naših nastavnika, kazala je Tutkun.

Nastavnik Odsjeka za hranu i piće Ahmet Azizoğlu rekao je da je projekat u potpunosti zasnovan na volonterizmu.

Navodeći da su nastavnici veoma entuzijastični u pogledu finansiranja, Azizoğlu je rekao: "Naš budžet je gotov za jedan dan. Naši nastavnici pružaju finansijsku podršku. Ovo daje nama i našim učenicima veoma dobru energiju."

Azizoğlu je rekao da su snagom zajedništva nastala veoma lijepa i ukusna jela.

- Učenici se usavršavaju kuhajući ovdje i njihovo učenje postaje trajnije jer stalno kuhaju hranu. Na taj način njihova ljubav i vjera prema svojoj profesiji postaju sve veća, kazao je on.

Učenica Tülin Gülen rekla je da je veoma sretna što učestvuje u ovoj aktivnosti.

- Kada sam rekla svojoj porodici za projekat, rekli su da treba da učestvujem i pomažem ljudima. Onda sam i ja pomislila 'Definitivno bih trebala učestvovati u ovom projektu.' Vježbamo ono što smo naučili u školi, kuhamo zajedno. Mislim da je vidjeti ljude kako se smiju nešto najljepše na svijetu, kazala je učenica Tulin.

Sinem Bayrak iz istog razreda izrazila je sreću što je dio projekta i da je kroz srednju stručnu školu naučila mnogo i o životu i o smjeru.

AA/Prevod: Balkan News

komentari (0)