Uhapšena osoba koja stoji iza eksplozije u Istanbulu

- Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište, rekao je Soylu

TURKIYE 14.11.2022, 09:06 14.11.2022, 10:59
Uhapšena osoba koja stoji iza eksplozije u Istanbulu
© AA

Osoba koja je ostavila bombu, koja je u nedjelju izazvala eksploziju u istanbulskoj ulici Istiklal, je uhapšena, izjavio je u rano u ponedjeljak Suleyman Soylu, ministar unutrašnjih poslova Turkiye .

- Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište, rekao je Soylu.

Ističe se da je riječ o dvadesettrogodišnjoj Ahlam Alahsir, sirijskog porijekla. Utvrđeno je da je osumnjičena na teritorij Turkiye ušla preko sirijskog grada Afrina.

On je ponovio da će Turkiye nastaviti sa svojim odlučnim i opravdanim ratom protiv terorizma. 

- Mi ćemo se osvetiti onima koji su odgovorni za ovaj gnusni teroristički napad, dodao je turski ministar, piše AA. 

Soylu je potvrdio da je u napadu ubijeno šest osoba, a 81 povrijeđena.

Istakao je da je 50 povrijeđenih pušteno iz bolnica, dok se petoro nalazi na jedinicama intenzivne njege. Takođe, dvojica povrijeđenih su u kritičnom stanju.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koju su SAD, EU i Turkiye označile kao terorističku grupu, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i novorođenčad. YPG je sirijski izdanak PKK-a.

komentari (0)