Uhapšena teroristkinja priznala da su joj napad naredili iz centra PKK/PYD/YPG u Kobaniju

Teroristkinja odgovorna za napad u Istanbulu priznala je obuku terorističke organizacije PKK/PYD/YPG za obavještajce te da je iz sirijskog Afrina ilegalno ušla u Turkiye.

TURKIYE 14.11.2022, 10:27
Uhapšena teroristkinja priznala da su joj napad naredili iz centra PKK/PYD/YPG u Kobaniju
© AA

 Istragom turske policije utvrđeno da je teroristkinja koja je izvela napad u Istanbulu naređenje dobila iz centra terorističke organizacije PKK/PYD/YPG u Kobaniju, u Siriji. 

Iz turske policije u ponedjeljak su objavili saopćenje u vezi sa istragom nakon jučerašnjeg bombaškog napada u ulici Istiklal, u Istanbulu, u kojem je poginulo šest osoba.

Policija je sinoć kasno u istanbulskoj četvrti Kucukcekmece uhapsila 23-godišnju Ahlam Albashir, državljanku Sirije.

U saopćenju se navodi kako je utvrđeno da je teroristkinja koja je izvela napad u Istanbulu naređenje dobila iz centra terorističke organizacije PKK/PYD/YPG u Kobaniju, u Siriji.

Teroristkinja odgovorna za napad u Istanbulu priznala je obuku terorističke organizacije PKK/PYD/YPG za obavještajce te da je iz sirijskog Afrina ilegalno ušla u Turkiye.

Istanbulska policija nakon terorističkog napada uhapsila je 46 osumnjičenih u operacijama na 21 lokaciji, nakon pregleda snimaka sa 1.200 nadzornih kamera, navodi AA. 

Uprava policije u Istanbulu laboratorijskim nalazima utvrdila da je u terorističkom napadu korišten eksploziv TNT.

Zbog eksplozije koja se dogodila jučer u Istanbulu zvaničnici brojnih zemalja svijeta uputili su poruke saučešća i podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu kao i turskom narodu.

Među njima je poruku saučešća uputila i Ambasada SAD-a, koja je, ističe ministar unutrašnjih poslova Republike Turkiye Suleyman Soylu, zbog "američke podrške terorizmu", neprihvatljiva. 

- Ne prihvatamo saučešće koje je izrazila ambasada SAD-a. Naravno da je upitno naše savezništvo sa zemljom koja hrani teroristička područja poput Kobanija i koja iz svog Senata finansira ideologije koje pokušavaju poremetiti mir u Turkiye. Govorimo jasno i otvoreno. Nismo ničiji neprijatelji, ne treba nam ničija zemlja, ne izdajemo nikog ali želimo istaći da nemamo više strpljenja za ovakve izdaje. . Znamo koju nam poruku šalju. Operacije se nastavljaju. Teroristi su uhvaćeni. Da ih nismo uhvatili danas bi im pomogli da pobjegnu u Grčku. Suočavamo se sa terorističkom strukturom čiji nam je način koordinacije poznat. Počinioci su oni koji hrane PYD i oni koji pružaju informacije za PKK. Nema svrhe raspravljati se o pijunima. Najglavnija osobina ovog naroda je uništiti pijune. Neka je Bog na pomoći našem narodu. Na ovu poruku odgovorit ćemo jakom porukom, poručio je minsitar Soylu. 

Podsjetimo, u  jučerašnjoj eksploziji u istanbulskoj ulici Istiklal poginulo je šest, a povrijeđena je 81 osoba. Pedeset povrijeđenih je pušteno iz bolnica, dok se petoro nalazi na jedinicama intenzivne njege.

komentari (0)