Uklanjanje snježnih nanosa visokih nekoliko metara u Turkiye traje i u aprilu

TURKIYE 28.04.2022, 10:07
Uklanjanje snježnih nanosa visokih nekoliko metara u Turkiye traje i u aprilu
© AA

Mjesec proljeća april je na izmaku, a u turskoj provinciji Bayburt, u kojoj su zime iznimno oštre, timovi nadležnih službi rade na čišćenju snježnih nanosa s dionica do naselja s kojima je prekinuta komunikacija.

Na putnoj mreži od 1.200 kilometara na čišćenju snijega i u aprilu radi 55 pripadnika nadležnih službi i 40 mašina, kako građani ne bi bili ni najmanje ugroženi.

Ekipe nastoje očistiti snježne nanose visoke nekoliko metara i doći do stanovnika sela u distriktu Aydintepe na visini od 3.000 metara.

Intenzivne akcije čišćenja snijega provode se od 19. aprila, a timovi, koji rade u teškim uslovima, na pojedinim dionicama teško uspijevaju očistiti snijeg.

Njihov zadatak nije samo olakšati putnu komunikaciju nego i ukloniti opasnost od lavine.

Timovi namjeravaju do 15. maja dnevno čistiti oko dva kilometra i uspostaviti komunikaciju sa selima Gunbuldu, Dumlu, Kavltan, na planini Soganli.

Hayrettin Kocyigit, generalni sekretar Regionalne specijalne uprave koja je nadležna za čišćenje snijega, u izjavi za AA kazao je kako je ove godine snijeg zahvatio mnoge dijelove zemlje, pa tako i Bayburt.

Podsjetio je n intenzivne snježne padavine između januara i aprila.

- Kao Specijalna uprava u Bayburtu aktivnosti smo realizirali s 40 mašina i 55 članova timova. Radili smo po cijele dane i nijedno selo nismo zapostavili, rekao je Kocyigit.

Dodao je kako nastoje ukloniti snježne nanose koji su povremeno visoki i do 12 metara.

- Ovdje imamo tri seoska puta, putnu mrežu od 55 kilometara. Planiramo ovaj dio završiti u roku od 20 dana. Tamo gdje su snježni nanosi veliki, dnevno možemo preći 50 metara, ali nadamo se da ćemo završiti u planiranom roku, rekao je Kocyigit.

Podsjetio je kako se sela ovdje u velikoj mjeri bave uzgojem životinja.

- Sela su prazna tokom zime, građani se spuštaju u centar distrikta. Sad se žele što prije vratiti u sela, kako bi mogli životinje izvesti na ispašu. Mi zbog toga radimo 24 sata dnevno kako bismo puteve učinili prohodnim, rekao je on.

komentari (0)