Veliki koraci Turkiye: Nove rezerve prirodnog gasa i nova faza borbe protiv terorističkih grupa

TURKIYE 26.12.2022, 21:48 26.12.2022, 21:57
Veliki koraci Turkiye: Nove rezerve prirodnog gasa i nova faza borbe protiv terorističkih grupa
© AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan objavio je u ponedjeljak otkriće dodatnih 58 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u Crnom moru. 

- Naš brod za bušenje Fatih otkrio je 58 milijardi kubnih metara rezervi prirodnog gasa, 3.023 metra pod morem, u bloku Caycuma 1, rekao je Erdogan nakon sjednice kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Navodeći da turske rezerve prirodnog gasa u Crnom moru iznose 710 milijardi kubnih metara sa tržišnom vrijednošću od trilion dolara, Erdogan je rekao da je krajnji cilj Turkiye da što prije proglasi energetsku nezavisnost od inostranstva za nafti i prirodni gas.

- Naše novo istraživanje otvoriće put za slična istraživanja u drugim geološkim poljima u susjedstvu regije. Pokrenućemo nova bušenja što prije, dodao je Erdogan.

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je najavio da će Turkiye "zatvoriti praznine u sigurnosnom pojasu od 30 kilometara i preduzeti nove korake da u potpunosti eliminiše prijetnje koje terorističke grupe u Siriji predstavljaju za Turkiye".

- Ući ćemo u novu fazu borbe koja će uništiti cjelokupnu infrastrukturu i resurse terorističke grupe (PKK i YPG/PKK, op.a.), od kojih dobija snagu, kao i njene oružane kapacitete, istakao je turski predsjednik.

PKK i njen sirijski ogranak YPG/PKK koristili su terorističke baze preko turske granice u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji za planiranje i izvođenje napada na Turkiye. Duž sirijske granice, grupa je radila na stvaranju terorističkog koridora, prijeteći i sirijskim mještanima i turskim stanovnicima, piše AA. 

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.

Ankara je od 2016. godine izvela tri uspješne velike antiterorističke operacije na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika: "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Zvaničnici Turkiye su nagovijestili da slijedi još jedna takva operacija.

komentari (0)