Završen program "Međukulturalna strašteka komunikacija" u Ankari

Polaznicima su na kraju programa uručeni i prigodni certifikati. Naredna faza obuke će biti upriličena u Sarajevu...

TURKIYE 08.03.2022, 09:49 08.03.2022, 10:17
Završen program "Međukulturalna strašteka komunikacija" u Ankari
© Institut Yunus Emre

Povodom obilježavanja 30 godina od obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Istanbulu je održana obuka pod nazivom "Međukulturalna strateška komunikacija" koja je organizovana u saradnji između ambasade Bosne I Hercegovine u Ankari i Instituta “Yunus Emre“.

Program obuke održan je u Edukativnom centru Instituta “Yunus Emre“ u Istanbulu, a trajao je tri sedmice. Na svečanom zatvaranju programa prisustvovali su i predsjednik Instituta “Yunus Emre“ prof. dr. Seref Ates, ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić i predsjednik Privredne komore u Istanbulu Šekib Avdagić.

Predsjednik Instituta Yunus Emre prof. dr. Seref Ates istakao je da se Turci i Bošnjaci oslanjaju jedni na druge i da ne mogu jedni bez drugih.

Istakao je koliko je važno da se Bosanci koji žive u svijetu okupljaju povodom 30. godišnjice sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- Smatrali smo da su prije svega potrebni mladi ljudi koji poznaju stratešku komunikaciju. Održali smo ovu obuku u Turkiyi u trajanju od tri sedmice. U prvoj sedmici je bila teoretska obuka. U drugoj sedmici bosanski mladi su razvili strategije za svoju regiju, a u posljednjoj sedmici su učesnici počeli pripremati sadržaj kao rezultat zadataka koje su dobili. U ovom programu je obučeno 30 ljudi. Isto ćemo raditi i u Bosni i Hercegovini i tako ćemo obučavat dobrovoljne ambasadore mira, rekao je Ates.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Alagić je istakao da Institut “Yunus Emre“ ima veoma važnu misiju daljeg jačanja mira na Balkanu te je poručio da je snaga nevladinih organizacija, posebno u dijaspori, veoma vrijedna za Bosnu i Hercegovinu.

Ističući da Bošnjaci koji žive u Turkiye tu zemlju doživljavaju kao svoju domovinu, predsjednik Istanbulske privredne komore Avdagić je rekao da se za te ljude ne može koristiti koncept bosanske dijaspore kao za Bosance koji žive drugdje u svijetu, jer su oni specifični po tome.

Polaznicima su na kraju programa uručeni i prigodni certifikati. Naredna faza obuke će biti upriličena u Sarajevu. 

komentari (0)