Zvizdić se sastao sa Šentopom: Odnosi BiH i Turkiye su dobri, povećati i ekonomsku saradnju

Sentop je rekao da je Turkiye istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet. Ponovio je podršku Turkiye punom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu

TURKIYE 21.06.2022, 13:46 22.06.2022, 12:42
Zvizdić se sastao sa Šentopom: Odnosi BiH i Turkiye su dobri, povećati i ekonomsku saradnju
© Twitter/ Denis Zvizdić

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas u Istanbulu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafom Sentopom. 

Iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH navode da su razgovarali o saradnji parlamenata dvije zemlje, te o bilateralnim odnosima Turkiye i Bosne i Hercegovine za koje je konstatovano da su veoma dobri i u stalnom pozitivnom razvoju.

Zvizdić je istaknuo da cijeni Republiku Turkiye kao prijateljsku državu koja je uvijek pružala podršku BiH, te da su politički i ekonomski odnosi između dvije zemlje dobri, ali da je potrebno, imajući u vidu raspoložive privredne kapacitete i investicione mogućnosti, intenzivirati ekonomsku saradnju.

Dodao je da je neophodno otkloniti sve prepreke kako bi se Bosna i Hercegovina vratila u fokus interesa turskih investitora, te time uvećao obim turskih investicija u Bosni i Hercegovini. Složili su se da je potrebno definirati nove ciljeve koje treba dostići u ekonomskom partnerstvu Bosne i Hercegovine i Turkiye.

Sentop je rekao da je Turkiye istinski prijatelj Bosne i Hercegovine i da snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet. Ponovio je podršku Turkiye punom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu, piše AA. 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH kazao je da su trilateralni sastanci između Bosne i Hercegovine, Turkiye i Srbije te Bosne i Hercegovine, Turkiye i Hrvatske dobro došli jer mogu značajno pomoći u relaksiranju odnosa i unapređenju politika u oblastima kulture, obrazovanja, privredne i ekonomske saradnje, zaključeno je u saopštenju.

komentari (0)