Akar: Turska izvozi sve vrste lakog oružja, topova, helikoptera, brodova, bespilotnih letjelica

TURKIYE 23.05.2021, 11:01 23.05.2021, 14:34
Akar: Turska izvozi sve vrste lakog oružja, topova, helikoptera, brodova, bespilotnih letjelica
© AA

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je danas da Grčka nastavlja s provokacijama, napominjući da to nije rješenje i da Turska želi da se svi problemi rješevaju u skladu s međunarodnim pravom. 

- Naši grčki susjedi poduzimaju sve napore da svojim djelovanjem i retorikom isprovociraju i sabotiraju ovaj pozitivni kurs. Želim ih podsjetiti da to nije izlaz i rješenje, rekao je Akar u obraćanju tokom obilaska višenamjenskog jurišnog broda TCG Anadolu, koji je još u izgradnji u brodogradilištu Sedef u Istanbulu.

U pratnji Akara su još bili i načelnik Generalštaba general Yasar Guler, zapovjednik Kopnenih snaga general Umit Dundar, zapovjednik Mornaričkih snaga admiral Adnan Ozbal i zapovjednik Turskog zrakoplovstva general Hasan Kucukakyuz, javlja AA. 

Akar je u obraćanju podsjetio da je Turska postigla veliki napredak u sektoru domaće i nacionalne odbrambene industrije posljednjih godina zahvaljujući prvenstveno liderstvu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Poručio je također da će Turska i u narednim godinama nastaviti s preduzimanjem potrebnih koraka na dodatnom jačanju odbrambene industrije.

Dodao je da turska domaća i nacionalna odbrambena industrija već odavno samostalno proizvodi značajne odbrambene sisteme, komponente i podsisteme, napominjući da Turska već izvozi sve vrste lakog oružja, topova, helikoptera, brodova, bespilotnih letjelica, naoružanih bespilotnih vozila i elektronske opreme u odbrambenoj industriji.

Podsjetio je također da Turska uspješno nastavlja i borbu protiv terorizma unutar zemlje i izvan svojih granica.

komentari (0)