Ambasada SAD-a i još nekoliko država učinile korak unazad: Pridržavat će se Bečke konvencije u slučaju "Kavala"

Član 41. Bečke konvencije nalaže stranim diplomatama da poštuju zakone i poredak država u kojima djeluju te im zabranjuje miješanje u unutrašnje stvari tih država

TURKIYE 25.10.2021, 15:52 25.10.2021, 16:38
Ambasada SAD-a i još nekoliko država učinile korak unazad: Pridržavat će se Bečke konvencije u slučaju "Kavala"
© AA

Ambasade Sjedinjenih Američkih država i još nekoliko zemalja u Turskoj saopćile su danas da će se pridržavati Člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je njihov korak unazad kada je riječ o ranijim reakcijama na slučaj Osmana Kavale, jednog od 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku. 

Američka ambasada u Ankari saopćila je na Twitteru da će se pridržavati Bečke konvencije u kontekstu izjava kojima su 18. oktobra izazvani određeni problemi.

Saopćenje američke ambasade na Twitteru su podijelile i ambasade Kanade, Finske, Danske, Holandije, Švedske, Norveške i Novog Zelanda koje su također bile umiješane u kontraverzne reakcije na slučaj Osmana Kavale.

Član 41. Bečke konvencije nalaže stranim diplomatama da poštuju zakone i poredak država u kojima djeluju te im zabranjuje miješanje u unutrašnje stvari tih država.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se nedavno putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako „sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj“ te pozvale na oslobađanje Kavale.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore pomenutih zemalja, a na sastanku im je preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive, piše AA. 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je dao upute ministru vanjskih poslova da se deset stranih ambasadora, zbog izjava o Osmanu Kavali, što prije proglasi personama non grata u Turskoj.

Osman Kavala je jedan od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku. Turski predsjednik je kazao kako je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao je kao izraz neodgoja.

komentari (0)