Ambasador BiH u Ankari: Turska ima važnu ulogu na Balkanu

Naglasivši kako su područja automobilske, metalne, drvne i tekstilne industrije i poljoprivreda tradicionalno najsnažniji sektori privrede u BiH, Alagić je rekao da postoji želja za još veću saradnju s turskim investitorima...

TURKIYE 04.06.2021, 17:49
Ambasador BiH u Ankari: Turska ima važnu ulogu na Balkanu
© AA

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ankari Adis Alagić izjavio je da Republika Turska ima veoma važnu ulogu na Balkanu. 

Ambasador Alagić je posjetio predsjednika Upravnog odbora Trgovinske i industrijske komore u turskoj provinciji Samsun Saliha Zekija Murzioglua i na sastanku ga informirao o općoj situaciji i mogućnostima investiranja u Bosni i Hercegovini.

Ističući kako BiH i Turska gaje snažne bilateralne odnose na visokom nivou, Alagić je kazao da bilateralna trgovinska razmjena iznosi 700 miliona dolara i da se radi na povećanju razmjene na milijardu dolara.

- Turska ima veoma važnu ulogu na Balkanu. Bosna i Hercegovina je zemlja u srcu Evrope. Ima 3,5 miliona stanovnika, ali iz nje je moguće doprijeti na tržište od 650 miliona ljudi. BiH nudi mnoge prednosti i atraktivna je za strane investitore sa aspekta njenog strateški važnog položaja, povoljnih komercijalnih uvjeta, kvalificirane radne snage po konkurentnim cijenama, stabilnog finansijskog sistema i niskih operativnih troškova, kazao je Alagić.

Naglasivši kako su područja automobilske, metalne, drvne i tekstilne industrije i poljoprivreda tradicionalno najsnažniji sektori privrede u BiH, Alagić je rekao da postoji želja za još veću saradnju s turskim investitorima.

- Želimo se okoristiti o preduzetnički duh turskih kompanija. Nadamo se da ćemo uz vašu podršku što prije dodatno unaprijediti naše odnose, poručio je Alagić.

Čelnik Trgovinske i industrijske komore u Samsunu Murzioglu je Alagića informirao o ekonomskim, industrijskim i izvoznim kapacitetima te turske provincije.

Murzioglu je istakao da su Turska i BiH bratske zemlje te je dodao da su odnosi s BiH uvijek predstavljali prioritet zbog čvrstih historijskih veza.

- Bosna i Hercegovina je naša prijateljska i bratska zemlja sa kojom imamo dobre odnos koji sežu daleko u prošlost. Postoji mnogo mogućnosti za dodatno unapređenje naše bilateralne saradnje. Spremni smo učiniti što je u našoj ingerenciji da dobre društvene odnose prenesemo i na polja trgovine i industrije. Uz vašu pomoć smo spremni da uspostavimo bratske odnose sa trgovinskom i industrijskom komorom u nekom od bosanskohercegovačkih gradova. Snaga se rađa iz zajedništva, istakao je Murzioglu.

Ambasador BiH u Turskoj Alagić se sastao i sa guvernerom provincije Zulkifom Daglijem i sa gradonačelnikom Samsuna Mustafom Demirom.

komentari (0)