Đavolji dvorac u turskom Ardahanu ljepotom oduzima dah: Sve više gostiju iz BiH, Hrvatske i Slovenije

Smješten u turskom gradu Ardahan, u blizini sela Yildirimtepe, na brdu sa pogledom na kanjon Karacaj te izgrađen u razdoblju kraljevstva Urartu, odnosno kraljevstva Van, Đavolji dvorac, privlači pažnju mnogih...

TURKIYE 22.09.2021, 14:44 22.09.2021, 15:20
Đavolji dvorac u turskom Ardahanu ljepotom oduzima dah: Sve više gostiju iz BiH, Hrvatske i Slovenije
© AA

Smješten u turskom gradu Ardahan, u blizini sela Yildirimtepe, na brdu sa pogledom na kanjon Karacaj te izgrađen u razdoblju kraljevstva Urartu, odnosno kraljevstva Van, Đavolji dvorac, privlači pažnju mnogih. Njegova jedinstvena priroda koja ga okružuje i krajolik koji nudi, česta je destinacija brojih domaćih ali i stranih turista iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Oskar Savarın, vlasnik turističke agencije koja u regiju dovodi posebno strane turiste, rekao je za AA kako organizira međunarodna putovanja i da mu je Turska i ljepote uvijek na listi zemalja u koje  dovodi turiste. Među tim destinacijama nalazi se Đavolji dvoran.

- Đavolji dvorac je skriveni raj. Volim ovo mjesto i posebno ga promoviram grupama koje dovodim. To je mjesto koje inače nije u programima obilaska, ali uvijek svratimo do njega svaki put i turisti koji dolaze s nama su zadivljeni. Naš cilj je pokazati turistima skrivena mjesta. Pokazujemo im skrivene ljepote i seoski život, uponajemo ih sa ljudima u selu i neka vide stvarni život, a sve manje im pokazujemo već poznata mjesta. Naprimjer, nakon što obiđemo Đavolji dvorac, pauzu od putovanja pravimo u selu gdje pijemo čaj u lokalnoj kući. Trudimo se da osiguramo da se ljudi u ovoj regiji sastaju i druže sa strancima, dodao je Savarin, vlasnik turističke agencije.

Za Aydina Tekera, posjetioca Đavoljeg dvorca, to je mjesto koje se treba vidjeti. Tu je, kaže on, udahnuo svjež zrak ali i ostao impresioniran ljepotom prirode koja ga okružuje.

- Bio sam jako impresioniran ovom regijom. Impresioniran sam koliko je veličanstvena njezina priroda, boje se mijenjaju svakim kilometrom, mijenjaju se ravnice i planine, osjećam se sretnim što sam imao priliko ovo vidjeti.  Dvorac je napravljen na tako teškoj lokaciji da zaista budi interesovanje. Lokacija  na kojoj se nalazi je zaista prekrasna, i stvara jedno posebno divljenje i prirodi i historiji, rekao je Teker.

I turistički vodič Adem Kocaman kazao je kako regiju u kojoj se nalazi Đavolji dvorac, prezentira strancima koji dolaze iz tri različite zemlje. A prema njegovim riječima, strani turisti pokazuju večiki interes za to mjesto.

- Đavolji dvorac jedno je od naših odredišta za obilazak. Ovo je dio naše turneje koja zaista izaziva divljenje i misterij ljudi. Strani turisti ovdje vide isprepletenu historiju i prirodu. Za njih je jako iznenađujuće vidjeti skriveni raj poput ovog dvorca. Koliko su oduševljeni i sretni vidimo i čujemo do njih, kazao je Kocaman.

komentari (0)