Banka hrane za spriječavanje bacanja i rasipanja hrane u Turskoj

TURKIYE 22.04.2021, 10:01 28.04.2021, 14:50
Banka hrane za spriječavanje bacanja i rasipanja hrane u Turskoj

Banka hrane će biti jedno od najefikasnijih sredstava u sprečavanju rasipanja i bacanja hrane u Turskoj, rekao je u utorak turski ministar šumarstva i poljoprivrede Bekir Pakdemirli. 

- Naša je dužnost identificirati nedostatke i poboljšati sistem poznat kao banka hrane. Odgovornost općina je upravo poticanje upotrebe ovog sistema, rekao je Pakdemirli u obraćanju na virtuelnoj radionici o konceptu banka hrane u općinama.

Kako je kazao, u Turskoj svaki dan na otpadu završi oko 4,9 miliona štruca hljeba, dok se baci i do 50 posto voća i povrća.

- U sektoru usluga godišnje se baci oko 4,2 tone hrane, upozorio je Pakdemirli.

Dodao je da se oko 19 miliona tona hrane baci svake godine, što je jednako količini koju bi prevezlo oko 625.000 kamiona za smeće.

- Želio bih vam dati zanimljiv podatak o prehrambenom sektoru u našoj državi. Procijenjeni promet u tom sektoru godišnje iznosi 500 milijardi turskih lira (62 milijarde dolara). Ako otpad od hrane smanjimo za oko 2 posto, to bi značilo uštedu od 10 milijardi lira (preko 1,2 milijarde dolara). Ako ga uspijemo smanjiti za 5 posto, to znači da bi uštedili 25 milijardi lira (preko 3 milijarde dolara), istakao je Pakdemirli.

Banka hrane je obično humanitarna, neprofitna organizacija čiji cilj je doprinijeti smanjenju siromaštva, gladi i rasipanja hrane, javlja AA. 

komentari (0)