Berba nara u Turskoj počinje s prvim zrakama sunca, a završava 'kad je kamion pun'

TURKIYE 13.10.2021, 14:55 13.10.2021, 15:13
Berba nara u Turskoj počinje s prvim zrakama sunca, a završava 'kad je kamion pun'
© AA

Izvoz nara u Turskoj u periodu januar - septembar ove godine, povećan je za 19 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi blizu 69 miliona dolara.

Pažnju u proizvodnji nara posebno privlači distrikt Selcuk, u turskoj provinciji Izmir. U distriktu godišnje bude uzgojeno oko 9.000 tona nara, a oko 70 posto bude izvezeno.

Berba nara počinje s pojavom prvih zraka sunca, a završava, kako je uvriježen termin među radnicima, "kad je kamion pun".

Podaci Unije izvoznika egejske regije pokazuju kako je izvoz nara u Turskoj u 2020. godini iznosio rekordnih 126 miliona dolara.

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz je veći za 19 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 68,96 miliona dolara. Nara je najviše izvezeno u Irak (20 miliona dolara), a slijede Rusija (17,2 miliona dolara) i Njemačka (6,4 miliona dolara).

Član upravnog odbora Unije izvoznika sezonskog voća i povrća u egejskoj regiji Hayrettin Ucak kazao je kako je izvoz nara ove sezone počeo brzo.

Podsjetio je kako je sezona počela u augustu.

- Izvoz je i u periodu august - septembar povećan s 4,8 miliona dolara na 6,2 miliona dolara. Nastavkom berbe i kako se bude približavalo zimi, to će biti dodatno ubrzano. Pošto se nar može skladištiti, sezonu je moguće i produžiti, rekao je Ucak.

Prošle godine cilj je bio 125 miliona dolara, što je i ostvareno. Štaviše, oboren je rekord.

- Velika je zasluga naših proizvođača i izvoznika. Ove godine je rod manji u odnosu na prošlu godinu, ali je kvalitet mnogo bolji. Ove godine je cilj 140 miliona dolara. Nadam se da ćemo i ostvariti. Nadamo se izvozu na nova tržišta i lakšem ostvarenju tog cilja, rekao je Ucak.

Suleyman Ozler, iz distrikta Selcuk, 16 godina se bavi uzgojem nara. U razgovoru za AA kazao je kako je došlo do određenog pada roda u odnosu na prošlu godinu, ali da su zadovoljni otkupnom cijenom.

Mnogi poljoprivrednici na tom području orijentisali su se na proizvodnju nara.

- Proizvođači zarađuju pa je i proizvodnja nara nastavljena. Nar izrazito crvene boje koji biva uzgojen na ovom području, većinom ide u izvoz. Ovakve boje, ovakvog kvaliteta nema ni u jednoj drugoj regiji, smatra Ozler.

Ozden Tortu nar proizvodi na površini od oko 200 duluma. Ističe kako su zadovoljni otkupnim cijenama ove godine iako je rod manji.

komentari (0)