Bogatstvo turske kuhinje privlači veliku pažnju: Gaziantep - prijestolnica kuhinje

TURKIYE 29.07.2021, 14:41
Bogatstvo turske kuhinje privlači veliku pažnju: Gaziantep - prijestolnica kuhinje
© ntv.com.tr

U Turskoj koja ima veoma važno mjesto u svjetskoj kuhinji, posljednjih godina došlo je do značajnih pomaka na polju gastronomije.

Gaziantep je prvi put uvršten u UNESCO mrežu kreativnih gradova u gastronomiji 2015. godine, a Hatay je tu titulu dobio 2017., Afyonkarahisar 2019. i Kayseri 2021. godine.

Ukusna jela koja su stoljećima u prvom planu, ističu se u turskom gastronomskom turizmu.

Kayseri kuhinja je poznata po mnogim ukusnim jelima. Gradonačelnik Kayserija Memduh Buyukkilic je rekao da je Kayseri poznat po bogatsvu i mnoštvu ukusa, te da je na području gastronomije dobio pravo da bude uvršten u „Nacionalnu listu kreativnih gradova“ od strane komisije UNESCO-a na.

Buyukkilic ističe kako je Kayseri jedan od turskih kulturnih, umjetničkih, naučnih i turističkih centara sa svojom poviješću starom 6.000 godina, također kaže da je to gastronomski grad.

- Kayseri se dokazao i na području gastronomije, kaže Buyukkilic te dodaje da će nastaviti s nastojanjima da svijetu predstave sve okuse.

Pored Kayseriya postoje i drugi gradovi prepoznatljivi po svojoj kuhinji, kao što je Gaziantep.

Gaziantep se opisuje kao „prijestolnica kuhinje“. Baklava, beyran čorba, razni kebabi, i mnoga druga jela krase gaziantepsku kuhinju.

Gatronomski grad Hatay koji je hiljadama godina bio dom mnogim civilizacijama, spaja bogate ukuse osmanske, francuske i arapske kuhinje, a na meniju se može naći i do 650 vrsta jela, predjela i deserta.

Hatay je prepoznatljiv po kebabu i slatkom jelu kunefe.

Ayfonkarahisar također prepoznatljiv po mnogim ukusnim jelima, ali ono po čemu je karakterističan jesu kajmak i sudžuk koji se tu proizvode. Kadaif, razne vrste lokuma, kunefe, neke su od poslastica koje se mogu naći kuhinji Afyonkarahisara.

komentari (0)