Braća iz Turske gaje ljubav prema Anadol automobilima

TURKIYE 20.12.2021, 16:39 20.12.2021, 16:50
Braća iz Turske gaje ljubav prema Anadol automobilima
© AA

Braća Turgay i Mehmet Džemal Altunbaš, žive u turskom gradu Bursi. Vlasnici su kolekcije od 13 automobila marke Anadol, prema kojima su strast i ljubav naslijedili od svog djeda i oca.

Mehmet je pokazao veliko interesovanje za automobile Anadol koji su se počeli proizvoditi u Turskoj prije 55 godina, te je zbog toga i počeo poslovati s minibusima u Trabzonu 1979. godine.

Nakon što je njihov dedo Mehmet Altunbaš preminuo 1986. godine, njegov sin Mustafa je preuzeo vlasništvo nad tim vozilom. Neko vrijeme je nastavio očevu profesiju, Altunbaš je dao otkaz i odveo Anadol u garažu. Kasnije su djeca Mustafe Altunbaša: Turgay i Mehmet Džemal Altunbaš, završila održavanje Anadola njegovog djeda u Bursi i očuvala ga u nekadašnjem sjaju. Noseći svoju ljubav prema Anadolu još više, braća Altunbaš su kupila još ovih vozila i počela ih održavati i poboljšavati.

Dovodeći pola stoljeća stara vozila u njihov klasični izgled, braća su automobilima dodala i mnoga tehnološka poboljšanja, kao što su "daljinsko pokretanje", "senzor farova", "tempomat", "senzor", "automatski prozor ". Vozila, koja braća mnogo paze, privlače pažnju onih koji ih vide u saobraćaju u Bursi.

Tridesetjednogodišnji Turgay Altunbaš koji je inžinjer mašinstva rekao je da se u slobodno vrijeme zanimao za automobile Anadol. Navodeći da je djetinjstvo proveo u autima Anadol, Altunbaš je rekao: "Nije ovo ljubav koja je počela kasnije, mi smo odrasli s ovom ljubavlju. Ovo vozilo je naslijeđe koje je sa djeda prešlo na našeg oca.“

Turgay je rekao da njihov otac želio da auto "prenose" s generacije na generaciju. Pričajući priču o kupovini prvog vozila, Altunbaš je rekao da je njegov djed brodom dovezao prvi Anadol iz Istanbula u Trabzon.

Altunbaš je istakao da se njihova strast prema ovim vozilima, sa kojima su odrasli, nastavila i nakon odrastanja. Dodao je i da su pregledali vozila te da su počeli tako kupovati jedno po jedno auto.

- Posjedujemo 13 automobila. Vršimo moderne dodatke na automobilima starim pola vijeka. Bilo da se radi o njihovom mehaničkom održavanju ili tehnološkim dijelovima i razlikama koje stavljamo na njih, gotovo da se takmičimo ovim vozilima sa modernim vozilima. Naša vozila već u potpunosti prolaze sve preglede i možemo aktivno koristiti ova vozila u saobraćaju, kazao je Altunbaš.

Njegov brat Mehmet Džemal Altunbaš, također je rekao da su ovi automobili njihov hobi, te da uživaju u tome. Kazao je i da nakon kupovine, automobile prilagode i usavrše tako da odgovaraju standardima današnjih automobila.

- Dodao sam automatsko otvaranje i zatvaranje gepeka, automatsko otvaranje prozora, daljinsko upravljanje i mogućnost daljinskog pokretanja vozila putem telefona ili internet konekcije. Volio bih da ovu situaciju još malo popravim i da uključim autonomne sisteme u električnim vozilima, kao  i da napravimo auto tako da ima mogućnost slanja vozila na mjesto sa daljinskim upravljačem, kazao je Mehmet Džemal.

AA/Balkan News

komentari (0)