Bunar u Africi sa imenom turskog predsjednika Erdogana i njegove majke

TURKIYE 30.12.2021, 10:39 30.12.2021, 11:04
Bunar u Africi sa imenom turskog predsjednika Erdogana i njegove majke
© AA

Četiri trgovca iz turskog grada Konye dali su da se iskopa 16 bunara za vodu u Africi. Sada je na redu i 17. bunar koji će biti u ime predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i njegove majke, te 18. bunar u ime bivšeg predsjednika parlamenta Turske Ismaila Kahramana.

Šezdesetsedmogodišnji obućar Abdulah Dolek iz Konye, sa svoja tri prijatelja pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

 Jedna od humanitarnih aktivnosti na kojoj je ova grupa pomno radila posljednjih mjeseci, koja smatra da što više daju za Allaha, to im je zarada blagoslovljena, je i bušenje bunara u krajevima gdje je žeđ i nedostatak vode veliki problem.

Jedan od dobročinitelja, Abdullah Dolek  rekao je za AA da je on predsjednik Udruženja Konya Bedesten i da je osnivanje ovog udruženja bilo ključno za druženje sa njegovim prijateljima i bavljenje dobrotvornim radom. On je rekao da je udruženje osnovano 2016. godine kako bi zaštitilo prava obrtnika Bedesten, ali su im počeli stizati zahtjevi za pomoć od onih kojima je potrebna ista, a koji su znali da trgovci Konya imaju dobra srca.

Dolek je objasnio da su kao udruženje posebno donirali obuću i odjeću, a kako su zahtjevi iz dana u dan postajali sve intenzivniji, četiri prijatelja su se okupila nezavisno od udruženja i odlučila ispuniti ostale zahtjeve.

- Oni su moji 'srčani' prijatelji, ne 'krvni' nego 'srčani' prijatelji. Možda mi Bog nije dao mnogo novca, ali mi je dao takve prijatelje pred kojima se ne ustručavam da nešto kažem, svi su uz mene. Zajedno pomažemo. Neka ih Allah nagradi, rekao je Dolek.

Dolek je rekao i  da svaki put kada se okupe pričaju o novim humanitarnim akcijama, te da se odmah daju na posao, kako bi to i sproveli u djelo.

- Treba li nekome pomoći, odmah se damo na posao. Odmah gledamo šta treba i završimo. Nema mjesta u Turskoj gdje ne šaljemo pomoć. Također pomažemo svakom čovjeku koji dođe na naša vrata. Iskopali smo 16 bunara u Africi za tri mjeseca, poslali 4.907 Kur'ana. Zahvaljujem Allahu. Allah nam je puno dao, tražimo jedno, On  nam da  mnogostruko. On nama daje, mi podijelimo, hvala Allahu, kazao je Dolek.

Ističući da se sastao sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom njegove posjete Konyi 2017. godine, Dolek je rekao da su kasnije primljeni u predsjedničkom kompleksu, gdje je pozvao Erdogana na bazar Bedesten.

- Od tog dana, Bedesten je zavolio našeg predsjednika. Mi zaista volimo našeg predsjednika. Neka je Allah zadovoljan njime. Mi smo odani svojoj domovini i svom narodu, rekao je on.

Nakon što su odlučili iskopati novi bunar, rekli su da će to biti na ime predsjednika Erdogana.

- Odlučili smo da iskopamo bunar u njegovo ime, i ime njegove majke. Ovu odluku smo realizovali za kratko vrijeme. Ja imam posebno poštovanje i ljubav prema predsjedniku. Neka mu Bog da dug život, zaključio je Dolek.

Balkan News

komentari (0)