Cavusoglu: Antalija je u narednim danima domaćin dva važna međunarodna skupa

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Diplomatski forum u Antaliji pokazatelj su povjerenja koje Turska uživa, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu

TURKIYE 16.06.2021, 13:57 16.06.2021, 13:59
Cavusoglu: Antalija je u narednim danima domaćin dva važna međunarodna skupa

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da se očekuje veliki odziv na dva velika diplomatska skupa koji će se u naredna tri dana održati u turskom turističkom biseru Antaliji. 

U Antaliji će sutra biti održan Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), a učešće je najavilo osam šefova država i devet šefova diplomacije.

U petak i subotu će biti održan Diplomatski forum u Antaliji na kojem će učestvovati 12 šefova država, 43 ministra vanjskih poslova, četiri bivša šefa država te predstavnici međunarodnih organizacija i akademske zajednice, javlja AA. 

Cavusoglu je kazao da će na forumu učestvovati i šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell.

Cavusoglu je istakao da organizacija dva tako važna diplomatska skupa u Antaliji predstavljaju indikator povjerenja koje Turska uživa u regiji i svijetu.

Na samitu SEECP-a će biti govora o svim aktuelnim regionalnim i globalnim temama, a Cavusoglu je kazao da će fokus biti na ekonomskim temama i razvojnim ciljevima regije za narednih deset godina.

Cavusoglu je dalje naveo da Diplomatski forum u Antaliji predstavlja prvi takav skup i da će biti fokusiran isključivo na diplomaciju.

“Izabrali smo da tema foruma bude inovativna diplomacija. Želimo da o svim pitanjima razgovaramo na inovativan i kreativan način. Zagovaramo platformu slobodne diskusije u kojoj se mogu pokazati različite perspektive“, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također istakao da je tačno da će većinu učesnika foruma činiti zvaničnici, ali da neće biti samo službene retorike.

Diplomatski forum u Antaliji prvobitno je planiran za prošlu godinu, ali je odgođen zbog pandemije COVID-19. Organizatori su i ove godine vodili računa o preporučenim epidemiološkim mjerama.

Cavusoglu je pojasnio da Antalija ima iskustvo u organiziranju važnih međunarodnih skupova te je podsjetio da su u tom mediteranskom gradu održavani samiti G-20 i sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a.

Na upit novinara, Cavusoglu je rekao da će na forumu biti razgovarano i o situaciji u Južnom Kavkazu i prilikama za uspostavu regionalnog mira i stabilnosti.

“Azerbejdžanski teritorij je tri decenije bio pod okupacijom i diplomatske inicijative nisu bile dovoljne za oslobađanje tog područja. Strpljenje Azerbejdžana nije bilo bezgranično i vratio je svoju zemlju“, nagasio je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije je također kazao da svi moraju poštivati teritorijalni integritet Azerbejdžana.

“Želimo da ovo bude regija mira i stabilnosti“, poručio je Cavusoglu.

komentari (0)