„Cvjetna džamija“ u Turskoj: Ljepše je klanjati u džamiji punoj cvijeća

TURKIYE 05.10.2021, 10:49 05.10.2021, 11:13
„Cvjetna džamija“ u Turskoj: Ljepše je klanjati u džamiji punoj cvijeća
© AA

Ahmet Aydemir od 1992. godine radi kao imam u džamiji u Nevšehiru, gradu u centralnom dijelu Turske. Tri godine nakon što je postao imam te džamije, Aydemir je, cvijeće koje je kod kuće uzgajao iz hobija, počeo donositi u džamiju i tako je krasiti. Njegovo djelo nije ostalo neprimjećeno, pa su stanovnicu Nevšehira, kojima se svidjela njegova ideja, počeli i sami donositi cvijeće i na taj način ukrašavati i uljepšavati džamiju. 

Džamiju trenutno krasi više od 300 saksija cvijeća, a prije dvije godine ime džamije je promijenjeno u  "Cvijetna džamija“.

- Kada je bila ljetna škola, učenicima se svidjelo cvijeće. Dolaze ovamo, brinu o cvijeću. Naš cilj je da se voli džamija, cvijeće, živo biće i okoliš. Dijete koje voli cvijeće nikada neće naštetiti okolini, a mi smo ključni u odgoju generacija. Vjerujem da džamije, koje su kuće Uzvišenog Allaha na zemlji, zaslužuju najbolje od svega. U ovoj džamiji, koja je poput botaničke bašte, pruža drugačije zadovoljstvo kada se klanja  među cvijećem, rekao je imam Aydemir.

Džematlije su, također, rekle kako je džamija ljepša sa cvijećem, te da uživaju kada klanjaju namaz tu.

Anadolija/Balkan News

komentari (0)