Dječak koji svijet gleda majčinim očima

TURKIYE 15.10.2021, 14:04 15.10.2021, 14:43
Dječak koji svijet gleda majčinim očima
© AA

Devetogodišnji Batuhan Demir je slijepa osoba od rođenja, a svijet do najsitnijeg detalja upoznaje zahvaljujući svojoj mami.

Bračni par Demir živi u Antaliji, gradu na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske. Kada su saznali da će postati roditelji njihovoj sreći nije bilo kraja. Semra i Murat su svaki dan jedva čekali da njihova djeca dođu na ovaj svijet. Međutim, sudbina je promijenila živote porodice Demir. 

Semra se porodila u šestom mjesecu trudnoće, a obzirom da je nosila blizance, jedno dijete je umrlo odmah po rođenju. Drugo dijete, dječak Batuhan, zbog toga što je rođen prije vremena, tri mjeseca je, kako bi preživio, boravio u bolnici. Nakon tri mjeseca je pušten je kući ali su doktori saopštili roditeljima da će njihov dječak biti slijepa osoba. 

No, Semra je odlučila da svom djetetu uljepša život tako što će mu sve objašnjavati do najsitnijeg detalja. Zahvaljujući ljubavi njegove majke, njegov mračni svijet je šaren i uljepšan.

- Išli smo u bolnice u Agri, Erzurzum, Istanbul i Bursu kako bi se moj sin operisao. Rečeno nam je da naše dijete može progledati uz transplantaciju rožnice, kazala je dječakova majka.

Istakla je i da su operacija i troškovi u privatnim bolnicama mnogo veliki, te da sada obilaze državne bolnice kako bi pronašli način da se njihov sin operiše i progleda.

Dječakova majka Semra kaže i da je Batuhan mnogo radoznao dječak, te da postavlja mnogo pitanja.

- Je li noć ili je dan? Da li ima oblaka na nebu, samo su neka od pitanja koje postavlja. I ja odgovaram, nije mi teško. Objašnjavam mu sve jedno po jedno. Ne želim da njegov svijet bude mračan, rekla je majka Semra.

Dječak Batuhan je veseo i pun energije a kada poraste želi da bude učitelj. Svoj život živi kao i sva ostala djeca, a u to najviše truda ulaže njegova majka Semra.

Anadolija/Balkan News

komentari (0)