Električni skuteri i bicikli proizvedeni u Turskoj na cestama u 43 zemlje svijeta

Zapošljavamo ukupno 400 ljudi. Naša istraživanja se nastavljaju. Na njima radi više od 50 naših inžinjera. Imamo nove projekte. Predstavili smo ih Ministarstvu, TUBITAK kao i KOSGEBu, kaže Mustafa Inci...

TURKIYE 20.09.2021, 15:13 20.09.2021, 16:19
Električni skuteri i bicikli proizvedeni u Turskoj na cestama u 43 zemlje svijeta
© AA

Dvojica mladih poduzetnika Mustafa Inci i Fatih Bayraktar, iz turskog grada Duzce uz podršku KOSGEB-a, odnosno Uprave za razvoj i podršku malim i srednjih preduzećima Turske,  u tri tvornice proizveli su električne motocikle i bicikle te ih izvoze u 43 zemlje svijeta. Osim što su otvorili svoje fabrike u turskim gradovima Duzceu i Gebzeu te u gradu u Kini, mladi poduzetnici, kako bi podržali druge mlade inovatore, često su sponzori takmičenja TEKNOFEST-a i TUBITAK.  

Prije skoro 10 godina Mustafa Inci i njegov prijatelj Fatih Bayraktar završili su industrijski inžinjering na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu.  Poslije završenog fakulteta, dvojica 32-godišnjaka istraživali su električna vozila. Nakon toga su odredili model maloprodaje, a nešto kasnije u Antaliji  pokrenuli i svoj prvi mali biznis. No, mladi inžinjeri na samom početku nisu mogli prodati onoliko koliko su željeli, ali su naučili sistem pravljenja, pripremili projekat za proizvodnju te prijavili KOSGEB-u. Nakon toga mladim inžinjerima odobren je projekat i započeli su proizvodnju.

/Anadolija

- Ono što je važno jeste da proizvod bude domaći i nacionalni. Umjesto da jurimo za prilikama u inostranstvu trebamo nešto učiniti i reći: 'Ovo je naša zemlja, naša domovina'. Ako mladi umovi ne učine nešto, ko će drugi to učiniti? Postoji mnogo metoda, bilo da se radi o KOSGEB podršci ili o drugoj poduzetničkoj podršci. Početak i nije tako težak kao nekada ranije. Imali smo mnogo prijelomnih tačaka, ali smo uvijek imali cilj. Bio je to cilj da mašemo turskom zastavom i zastavom naše kompanije rame uz rame sa cijelim svijetom, kazao je Mustafa Inci.

Sagovornik AA je istakao kako se njihov proizvod sastoji od 20 modela te uključuje skutere, električne bicikle, sklopive bicikle i motocikle, te da svoje proizvode prodaju po cijenama koje građani mogu doseći. Osim u Turskoj svoje proizvode izvoze i u afriče zemlje te Uzbekistan iz tvornice koju su prije dvije godine otvorili u Kini.

- Zapošljavamo ukupno 400 ljudi. Naša istraživanja se nastavljaju. Na njima radi više od 50 naših inžinjera. Imamo nove projekte. Predstavili smo ih Ministarstvu, TUBITAK kao i KOSGEB-u, kaže Mustafa Inci.

komentari (1)
dr.sci. Mirsad Isaković Prije 2 godina
Molim Vas da uspostavimo kontakt i razgovor o mogučoj saradnji.
l.p