Erdogan dao upute da se 10 ambasadora proglasi personama non grata u vezi slučaja “Kavala”

TURKIYE 23.10.2021, 17:28
Erdogan dao upute da se 10 ambasadora proglasi personama non grata u vezi slučaja “Kavala”
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je dao upute ministru vanjskih poslova da se 10 stranih ambasadora, zbog izjava o Osmanu Kavali, što prije proglasi personama non grata u Turskoj.

Erdogan, koji danas boravi u posjeti turskom gradu Eskisehiru, osvrnuo se na stavove 10 stranih ambasadora u Turskoj u vezi sa slučajem Osmana Kavale, koji je jedan od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku.

- Dao sam potrebne upute našem ministru vanjskih poslova (Mevlut Cavusoglu op.a.) da se 10 ambasadora što prije proglasi personama non grata, rekao je Erdogan, te dodao:

“Trebaju poznavati, razumjeti i znati Tursku. U onom momentu kada ne budu poznavali i razumjeli Tursku, otići će odavde.”

Turski predsjednik je kazao kako je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao je kao izraz neodgoja.

- Konstantno govore o Kavali. A Kavala je podružnica Soroša u Turskoj. Zbog toga je 10 ambasadora pozvano u MVP. Kakav je to neodgoj, poručio je Erodgan.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se ovih dana putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako „sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj“ te pozvale na oslobađanje Kavale.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore pomenutih zemalja, a na sastanku im je preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive.

​​​​​​​​​​​​​​​​Kavala je prvi put uhapšen zbog kaznenih prijava povezanih s protestima Gezi 2013. godine, manjim brojem demonstracija u Istanbulu koje su se kasnije pretvorile u proteste širom zemlje u kojima je poginulo osam demonstranata i policajac.

Biznismenu je kasnije sud u Istanbulu odredio i pritvor u sklopu istrage o pokušaju puču u Turskoj 2016., a tužitelji su ga optužili za špijuniranje.

Teroristička organizacija Fetullah (FETO) i njezin vođa sa sjedištem u SAD-u Fetullah Gulen organizirali su pokušaj puča 15. jula 2016. u kojem je 251 osoba poginula, a gotovo 2.200 ranjeno.

Turska također optužuje FETO za dugotrajnu kampanju rušenja države kroz infiltraciju turskih institucija, posebno vojske, policije i pravosuđa, piše AA.

komentari (0)