Erdogan: EU bez Turske ne može postići svoj cilj da postane centar moći

TURKIYE 17.06.2021, 15:19
Erdogan: EU bez Turske ne može postići svoj cilj da postane centar moći
© AA

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da Evropska unija (EU) bez Turske ne može postići svoj cilj da postane centar moći, javlja AA.

- Evropska unija bez Turske kao punopravne članice neće moći postići svoj cilj da bude centar privlačenja i moći, kazao je Erdogan u obraćanju učesnicima na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se održava u Antaliji u Turskoj.

Naglasio je da EU treba poduzeti potrebne korake kako bi unaprijedila proces pristupanja.

- Očekujemo da će se EU što prije osloboditi svog strateškog sljepila i da će unaprijediti proces pristupanja u okviru pozitivne agende, rekao je Erdogan te dodao:

„Želimo ishod naše borbe za puno članstvo koju, uprkos brojnim nepravdama s kojima se susrećemo, strpljivo vodimo već pola stoljeća."

Dotakao se i pitanja neregularnih migracijskih tokova, naglasivši da je nemoguće samo nijemo posmatrati ovo teško pitanje.

- Kao zemlje jugoistočne Evrope, nemamo luksuz da sa tribina posmatramo šta se događa u neregularnim migracijskim tokovima, kazao je Erdogan.

Upozorio je također i na porast rasizma i islamofobije u svijetu.

- Porast rasizma, islamofobije i antiimigrantskog raspoloženja na globalnom nivou postepeno se pretvara u problem nacionalne sigurnosti, istakao je u obraćanju turski predsjednik.

U Antaliji se održava Samit šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji se ove godine organizira pod predsjedavanjem Turske.

Učešće na samitu ranije je najavilo osam šefova država i devet šefova diplomacije.

U petak i subotu će biti održan Diplomatski forum u Antaliji na kojem će učestvovati 12 šefova država, 43 ministra vanjskih poslova, četiri bivša šefa država te predstavnici međunarodnih organizacija i akademske zajednice. Na forumu bi trebao učestvovati i šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell.

Među zemljama učesnicama je i BiH.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović sastat će se na marginama samita s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, 18. juna.

- SEECP okuplja Tursku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju, Rumuniju, Srbiju, Grčku, Hrvatsku, Moldaviju i Crnu Goru i predstavlja simbol zajedničke volje zemalja regije da poboljšaju međusobnu saradnju kako bi se osigurala trajna stabilnost u jugoistočnoj Evropi, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Nakon Turske SEECP-om će predsjedavati Grčka.

komentari (0)