Erdogan izrazio saučešće, a ambasador Turske posjetio porodicu Hasana Čengića

- Moj sin je preselio, ali znam da imam još jednog sina u Turskoj, a to je lider ummeta, Recep Tayyip Erdogan, rekao je Halid Čengić, saputnik rahmetli Alije i otac Hasana Čengića koji je preminuo prije nekoliko dana.

TURKIYE 11.11.2021, 10:41 11.11.2021, 10:58
Erdogan izrazio saučešće, a ambasador Turske posjetio porodicu Hasana Čengića
© AA/Balkan News

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, povodom smrti Hasana Čengića, telefonom razgovarao sa Fahirom Fejzić-Čengić, šeficom Odsjeka za komunikologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kolegicom rahmetli Alije Izetbegovića i suprugom rahmetli Hasana Čengića. Tom prilikom turski predsjednik Erdogan je izrazio saučešće, a tokom razgovora je istakao da je mnogo tužan zbog smrti Hasana.

Fahira Fejzić-Čengić je rekla da njenog rahmetli supruga Hasana i predsjednika Erdogana veže dugogodišnje prijateljstvo i da to što predsjednik Erdogan, uprkos svojoj zauzetosti na poslu odvojio vrijeme za njih, i što je u ovim teškim i bolnim danima uz njih, nju čini ponosnom te da to na neki način malo ublažava bol koju osjeća za svojim preminulim suprugom.

Također je rekla da je sretna jer je na džennazu njenog supruga došao Numan Kurtulmuš, zamjenik predsjednika AK partije.

Osamdesetšestogodišnji Halid Čengić je, podsjećajući na to da je njegovi sin u komunističkom periodu, pet godina proveo u zatvoru sa Alijom Izetbegovićem, rekao: „Hasan Čengić  je cijeli svoj život posvetio Bosni i Hercegovini, i  ulagao je mnogo truda da se unaprijedi odnos između Turske i Bosne i Hercegovine.“

Ističući da je mnogo tužan zbog sinove smrti, Halid Čengić  je rekao: “Moj sin je preselio, ali znam da imam još jednog sina u Turskoj, a to je lider ummeta, Recep Tayyip Erdogan.“

Kazavši da je ponosan na uspjeh Turske u svim oblastima, Halid Čengić je dodao da se na ovim prostorima osjeća sigurnije zahvaljujući jakoj Turskoj.

Porodicu Čengić posjetio je ambasador Turske u BiH, Sadik Babur-Girgin, te im je izrazio saučešće i prenio selame turskog predsjednika.

Hasan Čengić, kome se zajedno sa Alijom Izetbegovićem sudilo u procesu protiv pokreta Mladi muslimani u BiH i koji je osuđen na deset godina od kojih je proveo pet godina u zatvoru, obavljao je važne dužnosti tokom rata 1992-1995. Čengić je bio predsjednik Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, a preminuo je 7. novembra 2021. godine u 64. godini.

Balkan News

komentari (0)