Erdogan: „Ja sam u ofanzivi, kod mene ne postoji korak nazad“

TURKIYE 27.10.2021, 11:45 27.10.2021, 11:59
Erdogan: „Ja sam u ofanzivi, kod mene ne postoji korak nazad“
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prokomentarisao je pisanje nekih američkih medija koji su objavili da je u slučaju deset ambasadora "napravio korak unazad“, upitavši kako je on to napravio korak unazad, kada je u ofanzivi, te poručio da kod njega ne postoji korak unazad.

Erdogan je u avionu na povratku iz Azerbejdžana odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima.

Govoreći o posjeti Azerbejdžanu, Erdogan je podsjetio da je zajedno sa azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom jučer otvorio Međunarodni aerodrom Fuzuli, a potom su položili i kamen temeljac putnih dionica Ahmetbeyli - Fuzuli - Šuša i Ahmetbeyli - Horadiz - Mincivan - Agbend.

Dodao je kako je imao priliku vidjeti radove na obnovi i razvoju koje Azerbajdžan provodi na oslobođenom teritoriju. Erdogan je poručio kako je otvorenjem Međunarodnog aerodroma Fuzuli, čija je izgradnja završena u rekordnom roku od osam mjeseci, realizovana ključna ruta zračnog saobraćaja.

Dotakao se također i slučaja Osmana Kavale, jednog od 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ankari objavila je jučer da će se pridržavati člana 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je njihov korak unazad kada je riječ o ranijim reakcijama na slučaj Osmana Kavale. Tu izjavu su podijelile i ambasade Kanade, Finske, Danske, Holandije, Švedske, Norveške i Novog Zelanda koje su također bile umiješane u kontraverzne reakcije na slučaj “Kavala“. Istu izjavu su upravo podijelile i ambasade Francuske i Njemačke i time je svih deset ambasada napravilo korak unazad kada je riječ o njihovim prvobitnim izjavama.

Erdogan je podvukao kako cilj Turske nije bio pokazati snagu.

- Korak koji smo poduzeli nije pokazivanje snage, to znači samo da se ambasadori na dužnosti u Turskoj ne mogu miješati u unutrašnje poslove ove zemlje. Nijedan ambasador nema ovlasti intervenisati u unutrašnje stvari zemlje u kojoj radi. Oni bi trebali bolje od mene poznavati član 41. Bečke konvencije, rekao je Erdogan te dodao: "Ambasador koji radi u Turskoj mora znati da Turska nije plemenska država. Ambasador koji radi u zemlji poput Turske, koja ima takvu historiju, mora vrlo dobro znati šta do čega može dovesti. Ako to ne znaju, moramo ih podsjetiti na članak 41. Bečke konvencije. Stvar je vrlo jednostavna."

Upitan kako komentariše navode američkih medija koji su naveli kako je "Erdogan pobjegao od krize, napravio korak nazad", turski predsjednik je odgovorio: "Kako sam ja napravio korak nazad? Ja sam u ofanzivi. Kod mene ne postoji korak nazad.“

Najavio je i sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Glasgowu kazavši da će centralna tema sastanka biti pitanje aviona F-35, piše AA.

- Vjerojatno ne u Rimu, ali imat ćemo sastanak u Glasgowu. Naravno, naša najvažnija tema na ovom sastanku je, kao što znate, pitanje aviona F-35, za koje smo platili milijardu i 400 miliona dolara. Morat ćemo s njima razgovarati o tome kakav je plan vraćanja tog novca. Postoje neke informacije koje primamo na nižem nivou, a radi se to tome da nude F-16. Je li to istina ili nije, od njih ćemo saznati. Na najvišem nivou, naravno, bilo bi prikladno da o tome razgovaram s gospodinom Bidenom. Ako je to slučaj, u skladu s tim ćemo nastojati postići dogovor, zaključio je Erdogan.

komentari (0)