Erdogan: „Kao pripadnici herojske nacije, čija je slavna povijest puna pobjeda, odlučni smo u namjeri da naša Republika ostvari ciljeve“

TURKIYE 29.10.2021, 11:03 29.10.2021, 11:09
Erdogan: „Kao pripadnici herojske nacije, čija je slavna povijest puna pobjeda, odlučni smo u namjeri da naša Republika ostvari ciljeve“
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan predvodio je državni vrh na svečanoj ceremoniji koja je povodom 29. oktobra, nacionalnog praznika Dana Republike, održana u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

Turska danas obilježava nacionalni praznik 29. oktobar, u znak sjećanja na davanje imena naciji i proglašenje države republikom. Tim povodom je širom zemlje i u diplomatskim predstavništvima organiziran niz prigodnih manifestacija.

Prva ceremonija održana je u kompleksu Anitkabir u Ankari, a pored Erdogana, učestvovali su i predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop, turski potpredsjednik Fuat Oktay, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider Partije nacionalne partije (MHP) Devlet Bahceli, čelnica Partije IYI Meral Aksener te brojni politički, vojni i drugi zvaničnici i gosti.

Tom prilikom je intonirana nacionalna himna Republike Turske te položeno cvijeće. Turski predsjednik Erdogan je potom ostavio poruku u Knjigu utisaka u kojoj je naveo kako Turska odaje počast osnivaču Republike Ataturku na 98. godišnjicu njenog osnivanja.

- Danonoćno radimo na tome da ojačamo našu Republiku koju su nam naši šehidi povjerili po cijenu života, da povećamo njen ugled i učinimo je jednom od 10 najmoćnijih ekonomija svijeta. U vrijeme kada se cijelo čovječanstvo bori ozbiljnim krizama zbog epidemije koronavirusa, Turska nastavlja svoj razvojni put uspjesima u izvozu, zapošljavanju, proizvodnji i ulaganjima. Kao pripadnici herojske nacije, čija je slavna povijest puna pobjeda, odlučni smo u namjeri da naša Republika ostvari ciljeve zacrtane za 2023, stoji u poruci Erdogana.

Nakon ceremonije, Anıtkabir je otvoren za posjetu građana, piše AA.

komentari (0)