Erdogan na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije: Turska je napravila revoluciju u odbrambenoj industriji

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podvukao je i da je Turska uspjela smanjiti vanjsku ovisnost u odbrambenoj industriji sa 80 na 20 posto...

TURKIYE 17.08.2021, 14:45 17.08.2021, 14:53
Erdogan na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije: Turska je napravila revoluciju u odbrambenoj industriji
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan na svečanom otvorenju 15. Međunarodnog sajma odbrambene industrije IDEF'21,  kazao je kako je Turska u posljednjih 19 godina napravila revoluciju u odbrambenoj industriji, ali i u mnogim drugih područjima.

- Želim da 15. naš Međunarodni sajam obrambene industrije, koji je postao važan svjetski brend u svom području, bude od koristi. Kontinuirano povećanje broja i kvalitete sudjelovanja na našem sajmu izraz je uspjeha obrambene industrije naše zemlje.  Ovdje potpisani sporazumi i protokoli ukazuju na to da je naš sajam sada stekao globalno mjesto na području obrambene industrije, kazao je na otvorenju Erdogan.

Osim toga, istakao je, da odnosi koji obuhvataju odbrambenu industriju nikada nisu običan poslovni odnos.

- Vjerujemo da uspostava klime mira, stabilnosti i povjerenja u našoj regiji i svijetu ovisi o uspostavljanju pravične ravnoteže u obrambenoj industriji. Kao vodeća članica NATO a, vjerujemo da će se naš doprinos regionalnom i svjetskom miru povećati s razvojem naše nacionalne obrambene industrije, dodao je turski predsjednik.

U svom govoru turski predsjednik govorio je i o terorizmu protiv kojeg se Turska bori. Istakao je da su kao zemlja ostali sami u toj borbi te da su bili prisiljeni poduzeti korake za svoje potrebe.  

- Osim što zadovoljavamo današnje potrebe u obrambenoj industriji, ulažemo u vozila budućnosti i proizvode budućnosti. Turska je na teret obrambene industrije stavila tako veliki teret kako bi prevladala poteškoće uzrokovane globalnim dobavljačima i skrivene i otvorene embargo kojima je izložena, kazao je Erdogan.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan podvukao je i da je Turska uspjela smanjiti vanjsku ovisnost u odbrambenoj industriji sa 80 na 20 posto.

- U posljednjih 19 godina Turska je napravila revoluciju u obrambenoj industriji, kao i u mnogim drugim područjima. Došli smo do vrlo dobre tačke na ovom putu koji smo zacrtali kako bismo smanjili vanjsku ovisnost turske obrambene industrije. Dok su 2002. godine u našoj zemlji izvedena 62 projekta obrambene industrije, danas je taj broj premašio 750. Povećao se s 5,5 milijardi dolara na preko 75 milijardi dolara. Godišnji promet kompanija povećan je s milijardu na 11 milijardi dolara.Naš izvoz u obranu i zrakoplovstvo, koji prije nije ni dostigao 250 miliona dolara, premašio je granicu od 3 milijarde dolara. Uspjeli smo smanjiti našu vanjsku ovisnost u obrambenoj industriji sa 80 posto na 20 posto, pojasnio je Erdogan.

Predsjednik Turske je d odao da se Turska nalazi među prve tri do četiri zemlje u svijetu dizajna, proizvodnje i prodaje naoružanih bespilotnih letjelica koje su dokazale svoj uspjeh na tom polju, piše TRTHaber. 

komentari (0)