Erdogan: Naši prioriteti su investicije, zapošljavanje, proizvodnja i izvoz

Erdogan je istakao da su prioriteti turskih vlasti investicije, zapošljavanje, proizvodnja, izvoz i ekonomski rast orijentisan prema vanjskotrgovinskom suficitu, odnosno kada vrijednost izvoza prelazi vrijednost uvezenih dobara i usluga.

TURKIYE 04.01.2022, 16:16
Erdogan: Naši prioriteti su investicije, zapošljavanje, proizvodnja i izvoz
© AA

Predsjednik Turske i čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da će turske vlasti učiniti sve da građani ne budu pod pritiskom promjena deviznih kurseva. 

- Odlučni smo da građane Turske ne stavimo pod teret fluktuacija deviznih kurseva i neopravdanih povećanja cijena, rekao je Erdogan u obraćanju na 151. zasjedanju predsjednika Gradskih odbora AK Partije održanom u sjedištu stranke u Ankari, glavnom gradu Turske.

Podsjetivši da je Turska ostvarila ogroman izvoz proteklih godina, Erdogan je kazao da je to jasan pokazatelj napretka koji je zemlja postigla u posljednje dvije decenije tokom vladavine AK Partije.

Stranka pravde i razvoja, poznatija kao AK Partija, osnovana je 14. augusta 2001. godine, a na vlast je došla 2002. godine.

- Činjenica da je Turska 2021. godinu zaključila izvozom vrijednim 225 milijardi dolara pokazatelj da napredujemo pravim putem, kazao je Erdogan, napominjući kako vjeruje da će uskoro riješiti i problem visoke inflacije u zemlji.

- Nadamo se da ćemo ubrzo otkloniti i problem inflacije i spasiti našu zemlju od ove nezaslužene situacije, rekao je.

Istakao je da su predstavnici AK Partije uvijek bili uz narod, dodajući da će tako ostati i ubuduće.

- Mi smo stalno s našim narodom 365 dana u godini, jednostavno moramo biti takvi, kazao je Erdogan te dalje dodao: "Sada pravimo ključne iskorake i poduzimamo potrebne korake koji će Tursku učiniti jednom od deset najvećih ekonomija svijeta. Naravno da smo na tom putu imali poteškoća, ali smo uspjeli zadržati veliki i moćni turski voz na pravom kolosijeku", rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao da su prioriteti turskih vlasti investicije, zapošljavanje, proizvodnja, izvoz i ekonomski rast orijentisan prema vanjskotrgovinskom suficitu, odnosno kada vrijednost izvoza prelazi vrijednost uvezenih dobara i usluga, piše AA. 

komentari (0)