Erdogan: Najbolji poklon turskom narodu povodom 100 godina Republike bit će novi Ustav

TURKIYE 01.10.2021, 16:10 01.10.2021, 16:21
Erdogan: Najbolji poklon turskom narodu povodom 100 godina Republike bit će novi Ustav
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep poručio je u petak kako će najbolji poklon turskom narodu povodom stogodišnjice Republike 2023. godine biti novi Ustav, po mogućnosti usvojen jednoglasno u parlamentu.

Erdogan se obratio zastupnicima Velike narodne skupštine Republike Turske (op.a. TBMM) povodom početka nove radne godine turskog parlamenta i tom prilikom je govorio o novom ustavu.

Kazao je kako se nada da će prijedlog prvog ustava u historiji Republike Turske koji će biti uspostavljen direktnom voljom građana uspješno proći kroz turski parlament.

- Najbolji poklon turskom narodu povodom stogodišnjice Republike 2023. godine biće novi Ustav, po mogućnosti usvojen jednoglasno u parlamentu, kazao je Erdogan.

Dotakao se Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, koji će se također naći pred turskim parlamentom. Erdogan je rekao da je to samo početak dobrih vijesti u našoj Zelenoj razvojnoj revoluciji.

Najavio je transformaciju sistema podrške investiranju u Turskoj u još atraktivniju strukturu koja će uključivati i poticaje u gotovini.

- Kad pogledamo udaljenost koju je naša zemlja prešla u demokraciji i razvoju u posljednjih 19 godina, kada tome dodamo sve izazove kroz koje smo prošli posljednjih 8 godina, pred nama je slika koja obećava. Svaka nova prilika koju imamo i svaki kritični izazov koji uspješno prebrodimo za nas predstavlja napredak koji smo ostvarili na putu do svijetle budućnosti. Kao zemlja i nacija, nadam se da nećemo propustiti novu promjenu u globalnom sistemu i da ćemo doseći nivoe kojima težimo na svakom polju, rekao je Erdogan.

Govoreći o ekonomiji, Erdogan je rekao kako su proveli mjere za sve segmente kako bi osigurali opstanak turske ekonomije, nesmetan nastavak proizvodnje i zaštitili radna mjesta.

- Turska kroz makroekonomske politike i strukturne reforme odlučna brojnim koracima inflaciju svesti na jednocifrenu stopu, poručio je Erodgan.

Erdogan je podsjetio na globalnu ekonomsku krizu 2009. godine, kada se smanjila svjetska ekonomija, pa tako i turska, javlja AA.

- Prošle godine smanjenje globalne ekonomije bilo mnogo ozbiljnije nego 2009. S druge strane, Turska je pokazala uspjeh i zabilježila rast od 1,8 posto. Naravno, ovaj uspjeh nismo postigli samo 2020. godine. Stopa rasta u prvom kvartalu ove godine iznosila je 7,2 posto i 21,7 posto u drugom tromjesečju ove godine. Očekujemo da ćemo 2021. godinu zatvoriti sa rastom od devet posto, kazao je Erdogan.

komentari (0)