Erdogan: „Neće biti prijevremenih izbora“

TURKIYE 23.11.2021, 13:49 23.11.2021, 13:58
Erdogan: „Neće biti prijevremenih izbora“
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, na pozive opozicije za održavanjem prijevremenih izbora u toj zemlji, poručio kako prijevremenih izbora neće biti, te da će oni biti održani u junu 2023. godine.

Erdogan se obratio na proširenom sastanku sa pokrajinskim predsjednicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), ističući kako je ovo 150. ovakav susret u 20 godina stranke.

Kazavši kao misli da u svijetu i Turskoj ne postoji još jedna stranka koja je u 20 godina okupila čelnike pokrajina 150 puta i na taj način redovno i učinkovito upravlja mehanizmom konsultacija, Erdogan je rekao: „Ove platforme su mjesta na kojima se čuje glas, dah, očekivanja i izazovi nacije. To je tajna uspjeha AK Partije na izborima već 20 godina."

Rekao je kako je AK Parti na izborima u protekle dvije decenije uvijek imala značajnu podršku turskog naroda, naglašavajući kako su u pomenutom periodu bili suočeni i sa značajnim izazovima, preprekama i zavjerama.

Erdogan je podsjetio da su 2015. godine bili suočeni sa pokušajem sigurnosno-pravosudnog udara terorista FETO-a od 17. do 25. decembra, terorističkim aktivnostima PKK i brojnim drugim udarima, nakon čega su u kratkom periodu dva puta održani izbori.

- Iako smo bili prva stranka s 41 posto osvojenih glasova na ovim izborima, nažalost prvi put nismo osvojili većinu u parlamentu da sami sastavimo vladu. Zbog odlučnog stava MHP-a (Stranka nacionalnog pokreta op.a.) i nemogućnosti opozicije da formira koaliciju, ponovili smo izbore, koristeći ovlasti koje su nam dane ustavom. Na izborima održanim u novembru 2015. izvukli smo našu državu iz ove krize i formirali vladu tako što smo osvojili 49,5 posto glasova, kazao je Erdogan.

Erdogan je odgovorio na pozive opozicije za održavanje prijevremenih izbora u njegovoj zemlji, poručivši kako o tome nema govora, piše AA.

- Još uvijek pozivaju na prijevremene izbore. Prijevremenih izbora neće biti, izbori su u junu 2023. godine, poručio je Erdogan, te dodao: "Na izborima u junu 2023. godine postavit ćemo novi rekord, osvajanjem pozicije predsjednika i dobivanjem većine u parlamentu kao Narodna alijansa."

komentari (0)