Erdogan: „Niko neće zaustaviti veliki razvojni korak Turske“

TURKIYE 09.12.2021, 09:07 09.12.2021, 09:09
Erdogan: „Niko neće zaustaviti veliki razvojni korak Turske“
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ovog puta niko neće zaustaviti veliki razvojni korak Turske, koji je stoljećima mnogo puta ostajao nedovršen.

Erdogan je u Predsjedničkoj palati predsjedavao sjednicom kabineta na kojem se na dnevnom redu našao niz nacionalnih i regionalnih tema, a po završetku sjednice se obratio naciji i poručio da je cilj te države da uspostavi održivi rast proizvodnje, zapošljavanja i prosperiteta.

- Spas Turske vidimo u investicijama, zapošljavanju, proizvodnji, izvozu i viškovima tekućeg računa, a ne u receptima vođenim globalnim interesima, rekao je Erdogan.

On je kazao da nadležne turske vlasti poduzimaju sve neophodne poteze kako bi se smanjio teret i poboljšao standard života turskog naroda, a posebno najugroženijih kategorija populacije.

Podsjetio je da je Trezor preuzeo značajan dio kamata od kredita koje su poslodavci koristili ove godine te je najavio nastavak poticaja i pomoći poslodavcima, poljoprivrednicima i drugim sektorima koji su pretrpjeli štete izazvane pandemijom, sušom i drugim negativnim faktorima na tržištu.

- Dok ubrzano razvijamo naše industrijske kapacitete, korak po korak ćemo dodatno unapređivati proizvodnju i zapošljavanje uz niske kamate i uravnotežene tečajeve, dodao je Erdogan.

- Narod, historija, ni država nikada neće oprostiti onima koji pokušavaju prekomjerno skladištiti i gomilati robu dok Turska vodi jednu od važnijih ekonomskih borbi u njenoj historiji, poručio je Erdogan i dodao da neće biti oprošteno ni onima koji zloupotrebljavaju promjene tečaja i nerazumno povećavaju cijene.

Turski predsjednik Erdogan je pozvao sve da iskoriste prilike koje daje ekonomska i poslovna politika i da investiraju u toj zemlji, piše AA.

komentari (0)