Erdogan o 568. godišnjici osvajanja Istanbula: To je jedna od najslavnijih pobjeda u našoj historiji

Erdogan je u svojoj poruci citirao i riječi Poslanika Muhammeda, koji je također najavio osvajanje Istanbula, a koji je kazao: "Istanbul će sigurno biti osvojen. Divan li je vojskovođa koji će osvojiti Konstantinopolis (Istanbul) i divna li je njegova vojska...

TURKIYE 29.05.2021, 16:01 29.05.2021, 16:13
Erdogan o 568. godišnjici osvajanja Istanbula: To je jedna od najslavnijih pobjeda u našoj historiji
© AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je poruku u povodu 568. godišnjice osvajanja Istanbula.

- Čestitam 568. godišnjicu osvajanja Istanbula, jedna od najslavnijih pobjeda u našoj historiji. S rahmetom i poštovanjem sjećamo se Mehmeda Osvajača i njegove slavne vojske koji su ovaj jedinstveni grad ostavili kao naše civilizacijsko nasljeđe, napisao je Erdogan na svom zvaničnom Twitter nalogu. 

Erdogan je u svojoj poruci citirao i riječi Poslanika Muhammeda, koji je također najavio osvajanje Istanbula, a koji je kazao: "Istanbul će sigurno biti osvojen. Divan li je vojskovođa koji će osvojiti Konstantinopolis (Istanbul) i divna li je njegova vojska, javlja AA. 

Na današnji dan 1453. godine otomanska vojska zauzela je tadašnji Konstantinopolj, prijestolnicu Bizantskog carstva odnosno Istočnog Rimskog Carstva, a grad na Bosforu postao je prijestolnicom Osmanskog carstva.

komentari (0)