Erdogan: „Održali smo sva obećanja koja smo dali u posljednjih 19 godina“

TURKIYE 01.12.2021, 11:21 01.12.2021, 11:59
Erdogan: „Održali smo sva obećanja koja smo dali u posljednjih 19 godina“
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u videu na svečanom otvorenju Sinop Ayancik Terminal mosta kazao da se Turska bori sa svim prirodnim katastrofama koje je pogađaju posljednje vrijeme, te da je država pomogla one koji su oštećeni tim prilikama.

- Dok smo se na jednoj strani borili sa pandemijom koronavirusa, s druge strane smo se borili sa poplavom, zemljotresom i požarima. Mi smo pritekli u pomoć našem narodu mnogo brže i efikasnije od Evrope i Amerike, koje su pretrpjele slične katastrofe kao i mi. Od prvog trenutka stali smo uz našu braću i sestre svim svojim sredstvima i institucijama. Uložili smo sve napore da zacijelimo rane, nadoknadimo štetu i obnovimo područja pogođenim prirodnim katastrofama, kazao je Erodgan.

Govoreći o otvaranju mosta u Sinopu, Erdogan je kazao da su ponosni jer su ispunili još jedno dato obećanje.

- Kao što se sjećate, poplava 11. augusta oštećeno je 54 kilometra puta dugog 564 kilometra u gradu Sinopu. Uništeni su i most İkisu između Ayancıka i Türkelija i mostovi Terminal i Şevki Şentürk koji se nalaze u centru grada Ayancıka. Suočeni sa ovom situacijom, odmah smo poslali 195 mašina i 219 osoblja u region na asfaltiranje puteva i čišćenje zemlje. Izgradnjom privremenih mostova eliminisali smo razaranja na svim pravcima i obezbjedili sigurnu formaciju širom pokrajine. Zatim smo započeli radove realizacijom građevinskih tendera za otklanjanje šteta od poplava na dionicama između Ikisu-Ayancık, Türkeli-Ayancık, Yenikonak-Erfelek i Ayancık-Yenikonak. Završni most ukupne dužine 110 metara sa četiri raspona završili smo u rekordnom roku od 80 dana i pripremili ga za otvaranje danas. Cilj nam je da završimo izgradnju druga dva mosta, koja su uništena u poplavama, u decembru, odnosno martu, kazao je Erdogan u ponedjeljak.

Turski predsjednik je istakao i da su ispunjena sva obećanja data u posljednjih 19 godina.

- Kao tim koji je održao sva obećanja koja je dao naciji u posljednjih 19 godina, nadam se, inšallah, da se i u buduće nećemo postidjeti pred našim narodom, kazao je Erdogan i dodao da će nastaviti sa obavljanjem dužnosti, te pozvao narod da vjeruju u njih, kao što su vjerovali i do sad.

Hurriyet/Balkan News

komentari (0)