Erdogan: Pripremamo prvi građanski Ustav naše zemlje

TURKIYE 06.10.2021, 13:19 06.10.2021, 14:32
Erdogan: Pripremamo prvi građanski Ustav naše zemlje
© AA

Predsjednik Republike Turske i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se u okviru te stranke vrše potrebne pripreme za prvi građanski Ustav Turske.

- Ukoliko uskladimo prijedloge drugih stranaka i pripreme AK Partije u vezi s novim Ustavom Turske, možemo očekivati rezultat prije stanke u radu parlamenta, kazao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika AK Partije.

- Zaista ste naporno radili u dosadašnjem mandatu, izvršavali ste vrlo važne aktivnosti. Nadam se da ćete na isti način nastaviti raditi u parlamentu kao i u svim našim gradovima, rekao je Erdogan.

Posebno je naglasio značaj djelovanja zastupnika u okviru državnog parlamenta.

- Parlament je uspostavio Republiku Tursku. Uveo je zemlju u višestranački politički život. Oživio je nacionalnu volju nakon svakog puča. Također je podržao i korake demokratskog i ekonomskog razvoja države, kazao je.

Erdogan je govorio i o važnosti donošenja novog Ustava, javlja AA. 

- Zaista smo iskreni u prijedlogu za pripremu prvog građanskog ustava naše zemlje, koji smo stavili na dnevni red Turske. AK Partija i Narodna alijansa u tom smislu već vrše potrebne pripreme, istakao je Erdogan.

Napomenuo je da bi i druge partije trebale javnost upoznati sa svojim ustavnim prijedlozima.

Istakao je da je Turska prelaskom na predsjednički sistem upravljanja napravila vrlo bitan korak na putu napretka, što je bilo očigledno i tokom pandemije koronavirusa, piše AA.

- Dok se mnoge države, uključujući i razvijene zemlje, i dalje bore sa političkim, ekonomskim i socijalnim poteškoćama, mi smo uspjeli da se pozitivno krećemo u svim oblastima, od zdravstva do industrije, kazao je Erdogan.

komentari (0)