Erdogan svečano otvorio zgradu Generalnog sekretarijata Turkijskog vijeća

TURKIYE 12.11.2021, 12:51 12.11.2021, 13:33
Erdogan svečano otvorio zgradu Generalnog sekretarijata Turkijskog vijeća
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan s liderima Vijeća za saradnju zemalja turkofonog područja (Turkijsko vijeće) u petak je prisustvovao svečanoj ceremoniji otvorenja zgrade generalnog sekretarijata u Istanbulu.

Erdogan se s čelnicima zemalja članica sastao u uredu sekreterijata u distriktu Sultanahmet uoči 8. samita Turkijskog vijeća.

Ceremoniji su prisustvovali i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, predsjednik Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, predsjednik Kirgistana Sadyr Japarov i predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev.

Među prisutnima je bio i Viktor Orban, premijer Mađarske, zemlje posmatrača.

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov predstavljao je svoju zemlju, koja je prvi put posmatrač.

Ceremoniji je prisustvovao i generalni sekretar Turkijskog vijeća Baghdad Amreyev.

Erdoga i diplomate kasnije su otputovali prema Ostrvu demokratije i sloboda, u Mramornom moru kako bi prisustvovali samitu koji se održava pod temom ”Zelene tehnologije i pametni gradovi u digitalnom dobu“.

Očekuje se da će na samitu biti donesene odluke o funkcioniranju i budućnosti organizacije uključujući njen naziv u Organizacija turkijskih zemalja i usvajanje Dokumenta vizije za naredne dvije decenije, navedeno je u saopćenju ureda turskog predsjednika.

Na samitu, čije će predsjedanje od Azerbejdžana preuzeti Turska, bit će razgovarano i o načinima unapređenja saradnje prijateljskih zemalja na svim poljima.

Erdogan će na marginama samita održati bilateralne sastanke sa svojim kolegama, navedeno je u saopćenju.

Turkijsko vijeće je osnovano 2009. godine kako bi promoviralo saradnju među turkofonim zemljama, piše AA.

komentari (0)