Erdogan: Turska će čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u BiH

TURKIYE 18.01.2022, 13:16
Erdogan: Turska će čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u BiH
© AA

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske, izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u Bosni i Hercegovini, jer strane u BiH traže doprinos Turske.

Erdogan je nakon posjete Albaniji odgovarao na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je i u kontekstu aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini.

Erdogan je podsjetio kako je albanski premijer Edi Rama nedavno prisustvovao sastanku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te kako je na tom sastanku rekao: 'Dobro, svi smo ovdje, ali gdje je Turska?' Dodao je kako je slično mišljenje, tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini iznio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Erdogan je rekao kako je to zanimljivo.

Podsjetio je kako danas u Ankaru stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, te kako će upravo jedna od tema razgovora biti i Bosna i Hercegovina, piše AA.

- S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti, rekao je Erdogan, te nastavio:

"Turska će, objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize."

komentari (0)