Erdogan: Turska je odlučna da postane vodeća država u proizvodnji borbenih bespilotnih letjelica

TURKIYE 29.08.2021, 18:26
Erdogan: Turska je odlučna da postane vodeća država u proizvodnji borbenih bespilotnih letjelica
© AA

Sa našom jurišnom bespilotnom letjelicom Akinci, Turska je postala jedna od tri vodeće države u svijetu kada je u pitanju ova tehnologija, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja AA.

Na ceremoniji uručenja borbene bespilotne letjelice Bayraktar Akinci u sjeverozapadnoj provinciji Tekirdag Erdogan je rekao da je Turska odlučna u namjeri da postane vodeća država u proizvodnji borbenih bespilotnih letjelica, i da mora razvijati nove tehnologije.

Kazao je da je cilj Turske razviti bespilotne letjelice koje mogu poletjeti i sletjeti na nosače aviona s kratkim pistama za upotrebu u misijama u inostranstvu.

Prema njegovim riječima sa 20 posto domaćeg učešća u odbrambenoj industriji za kratko vrijeme približiti se 80 posto, jedan je od najvećih uspjeha u istoriji Republike Turske.

- Bayraktar TB2 smo izvezli u Ukrajinu, Katar i Azerbejdžan, sklopljeni su i prave se novi sporazumi za izvoz, istakao je Erdogan.

Dodao je da ima još mnogo država koje čekaju turske bespilotne letjelice.

Turska jurišna bespilotna letjelica Bayraktar Akinci (TIHA), koju je lokalnim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima proizvela kompanija Baykar, 8. jula usponom na 38.039 stopa (11.594 metra) oborila je visinski rekord turske avijacije. Bespilotna letjelica Bayraktar Akinci na tom letu je provela 25 sati i 46 minuta.

Letjelice Akinci, koje su do sada izvršile 874 naleta u probnim i trenažnim letovima, s potpunom su tačnošću pogodile svoje ciljeve u testiranju 5. jula s bojevom municijom koju je razvio turski proizvođač raketa Roketsan.

komentari (0)