Erdogan: “Turska ovu godinu najvjerovatnije zatvara sa rastom od devet posto”

TURKIYE 31.10.2021, 21:20 31.10.2021, 21:25
Erdogan: “Turska ovu godinu najvjerovatnije zatvara sa rastom od devet posto”
© AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da vjeruje da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće nastaviti pružati podršku u naoružanju terorističkoj organizaciji PKK/YPG/PYD u Siriji.

Erdogan je na koncu samita zemalja G20 u kongresnom centru Nuvola u Rimu održao konferenciju za novinare na kojoj je istakao da se globalna ekonomija počela oporavljati u 2021. godini, ali da su nacionalne ekonomije i dalje suočene sa ozbiljnim izazovima.

On je kazao da je Turska prošlu godinu završila s ekonomskim rastom od 1,8 posto, a da ovu najvjerovatnije zatvara sa rastom od devet posto te dodao da njegova zemlja od početka pandemije bila uz svoj narod sa paketima pomoći i poticaja.

Turski predsjednik je dalje kazao da je na samitu potvrdio da Turska podržava sistem multilateralne trgovine koja će biti slobodna, nediskriminatorna, uređena pravilima i pod nadzorom Svjetske trgovinske organizacije.

- Organizacije koje kontrolišu globalni finansijski sistem ne bi trebalo da budu instrument političkih manipulacija koje nemaju razumnog ekonomskog opravdanja, poručio je Erdogan.

Napominjući da ono što se dogodilo tokom pandemije COVID-19 treba da bude lekcija svima da postupaju opreznije, pravednije i principijelnije, Erdogan je poručio da niko ne može biti siguran dok svi ne budu sigurni. Podsjetio je da je Turska tokom pandemije poslala traženu pomoć u 160 država i 12 međunarodnih organizacija.

- Neprihvatljivo je održavati vakcinalni nacionalizam različitim metodama i na međunarodnoj areni diskriminirati vakcine koje priznaje Svjetska zdravstvena organizacija, kazao je Erdogan i dodao da se projekt turske vakcine TURKOVAC provodi s fokusom na čovjeka i njegovu dobrobit i da će ta vakcina uskoro biti dostupna cijelom čovječanstvu.

Komentirajući aktuelne rasprave u vezi s kreiranjem plana borbe protiv klimatskih promjena, Erdogan je poručio da je sramotno da je iznos koji najveći zagađivači okoliša troše na borbu protiv neregularnih migracija dva puta veći nego što te zemlje troše na borbu protiv klimatskih promjena.

Na upit da komentira današnji razgovor sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joeom Bidenom, Erdogan je kazao da je turska delegacija izrazila duboko žaljenje zbog podrške koju teroristička organizacija PKK/PYD/YPG u Siriji dobija od Amerike.

On je kazao da se nada da SAD u budućnosti neće nastaviti pružati tu podršku u oružju terorističkoj organizaciji u Siriji.

- Na sastanku je razgovarano i o modernizaciji F-16 koje imamo ili davanju novih F-16. Ministri odbrane prate process, rekao je Erdogan i dodao da je vidio pozitivan pristup kolege Bidena kada je riječ o tim tursko-američkim pregovorima.

Na upit da komentira ideju i rasprave o formiranju vojske Evropske unije, turski predsjednik Erdogan je jasno kazao da to nije izvodiv projekt i da je prosto nemoguć.

O situaciji u Afganistanu nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Kabulu, Erdogan je kazao da turska ima otvorene diplomatske kanale komunikacije sa talibanima, ali da treba vremena da se vidi kojim putem će krenuti tamošnji procesi, prvenstveno u kontekstu formiranja inkluzivne vlade i poštivanja prava žena, piše AA.

- Kada je riječ o novom migrantskom valu iz Afganistana, Turska poduzima mjere i u ovom trenutku ne namjeravamo otvoriti naša vrata teškoj imigraciji, poručio je Erdogan.

komentari (0)