Erdogan: Turska u periodu pandemije poslala pomoć u 158 država

TURKIYE 21.05.2021, 18:27
Erdogan: Turska u periodu pandemije poslala pomoć u 158 država
© AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska od početka pandemije koronavirusa u skladu sa svojim mogućnostima na razne načine pomagala brojnim državama u svijetu, javlja AA.

- Turska je od prvih dana epidemije angažovala sva raspoloživa sredstva za naše građane, ali i za prijateljske i bratske države, kazao je Erdogan u videoporuci na Globalnom zdravstvenom samitu koji se održava u Rimu, čiji su domaćini Italija i Evropska unija (EU).

Erdogan je kazao da je pandemija koronavirusa (COVID-19) još jednom podsjetila sve ljude da je dobro zdravlje najvažnije i najveća sreća.

- Turska je tokom pandemije poslala pomoć u medicinskoj opremi i materijalu, uključujući i respiratore domaće proizvodnje u ukupno 158 zemlja i 12 međunarodnih organizacija, rekao je Erdogan.

Upozorio je ipak kako postoje velike nepravde i nejednakosti u vezi sa pristupom vakcinama u svijetu.

- Osamdeset posto vakcina u svijetu primili su ljudi s visokim ili visoko-srednjim prihodima. Postoje teške nepravde u pristupu vakcinama, kazao je turski predsjednik te dodao:

“Turska je vakcine koje ima dijelila s drugim državama. Čim bude spremna, našu domaću vakcinu ćemo također ponuditi, ne samo našim građanima nego cijelom svijetu.”

Istakao je da ne bi trebao postojati novi oblik diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi.

- Treba poštovati ​​osjetljivu ravnotežu između zdravlja i privrede i ojačati važnu ulogu Svjetske zdravstvene organizacije. U tom kontekstu, ne bi se trebali graditi neki novi zidovi i novi oblik diskriminacije između vakcinisanih i nevakcinisanih, kazao je Erdogan.

Napomenuo je također da je vrlo važno osigurati potrebne uvjete za putovanja u svijetu i turizam.

- Potrebno je omogućiti međunarodna putovanja i podstaći turizam uz pridržavanje zdravstvenih i higijenskim mjera, rekao je Erdogan, podsjetivši da je u Turskoj dosad dato više od 27 miliona doza vakcine protiv COVID-19.

- Od toga je 12 miliona primilo obje doze. Također, nastavljamo naša istraživanja o proizvodnji domaćih vakcina, kazao je.

Istakao je da su dešavanja u posljednjih godinu i pol vrlo važna lekcija o potrebi uklanjanja problema koji postoje u međunarodnom sistemu s ciljem izgradnje pravednijeg poretka.

- Zdravlje nije privilegija, to je pravo za sve. Naša je zajednička dužnost da svojoj djeci ostavimo pravedniji, ugodniji i prosperitetniji svijet. Turska će nastaviti raditi na uspostavljanju takvog svijeta, poručio je Erdogan.

komentari (0)