Erdogan: Zbog lažnih i iskrivljenih vijesti doživljavaju se ozbiljne drame i traume

TURKIYE 22.10.2021, 10:47 22.10.2021, 11:19
Erdogan: Zbog lažnih i iskrivljenih vijesti doživljavaju se ozbiljne drame i traume
© AA

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u Istanbulu kako su društveni mediji postali prijetnja društvenom miru, ali isto tako i prijetnja demokratiji i nacionalnoj sigurnosti država.

U organizaciji Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske u Istanbulu se održava Medijski forum Turskog vijeća s temom "Ukorijenjena prošlost, snažna budućnost", a Erdogan se učesnicima foruma obratio videoporukom.

Turski predsjednik kazao je kako se nada da će trodnevni sastanci ojačati solidarnost među državama po pitanju medija, jednog od, kako je rekao, najzlostavljanijih i najzanemarenijih područja.

- Širenjem društvenih mreža, mi smo danas, zajedno s čitavim čovječanstvom, često izloženi kampanjama dezinformisanja. Zbog lažnih i iskrivljenih vijesti, širom svijeta životi miliona ljudi bez zaštite su zamračeni, doživljavaju se ozbiljne drame i traume. Društveni mediji, gdje nema kontrole i samokontrole, danas su postali prijetnja demokratiji, društvenom miru i nacionalnoj sigurnosti država, poručio je Erdogan.

Istakao je da nijedna zemlja ili društvo nije oslobođeno razornog učinka digitalnog fašizma, piše AA.

- Turski svijet pati od dvostrukih standarda međunarodnih medija kao i digitalnog fašizma. Posebno je licemjeran stav kojem smo svjedočili tokom rata u Nagorno-Karabahu, koji je trajao 44 dana, pokazao važnost tog pitanja za naše zemlje. Masakr i napadi balističkih projektila na civile od strane armenske vojske nikada nisu spomenuti u ovom procesu, rekao je Erdogan, te dodao: "Kad je riječ o nezavisnosti i objektivnosti medija, međunarodni mediji djelovali su kao službena novinska agencija Armenije. Rat u Karabahu nije ni prvi ni posljednji primjer medijskog embarga protiv činjenica o našim zemljama i turskom svijetu."

komentari (0)