Fahrettin Altun: Bosanski narod ima posebno mjesto u našim srcima

TURKIYE 21.05.2021, 11:29 21.05.2021, 11:43
Fahrettin Altun: Bosanski narod ima posebno mjesto u našim srcima
© AA

Predsjednik Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun u intervjuu za bosanskohercegovački sedmični časopis "Stav" poručio je da je "Izrael, koji ne poznaje nikakve ljudske i svete vrijednosti, još jednom pokazao da je teroristička država. Izvršio je grozne napade na našu palestinsku braću i sestre u Al-Qudsu, džamiji Al-Aksa i Gazi, i to za vrijeme svetog mjeseca. Stotine Palestinaca, među kojima je veliki broj djece, ubijeno je. Još jednom osuđujem ove neprihvatljive napade koji su bacili sjenu na našu bajramsku radost i koji nam razaraju srca", prenosi AA.

- Bili smo ljuti i veoma tužni naspram scena koje su rezultat izraelskog terora, ali, naravno, nismo pratili svezanih ruku. Pod vodstvom našeg predsjednika, Turska je godinama bila glavni branilac i zaštitnik pravedne borbe Palestine. Od prvog trenutka posljednjih napada pružili smo najoštrije reakcije. Ovaj stav odlučno nastavljamo na svim nivoima i kao država i kao nacija. Radimo na pokretanju podrške svih međunarodnih institucija, počevši od Ujedinjenih nacija i Organizacije islamske saradnje povodom podrške Palestini protiv napada Izraela. Naš je predsjednik održao intenzivne diplomatske kontakte za Palestinu razgovarajući s liderima 19 država od Palestine do Rusije, Katara do Pakistana, Kuvajta do Alžira. Pozvao je na prekid napada, kao i zajedničko djelovanje kako bi se Izraelu dala snažna lekcija i reakcija. Nastavit ćemo se boriti za Palestinu na svim međunarodnim platformama. Učinit ćemo sve što je potrebno da bi se okončao ovaj nezakoniti stav Izraela. Naša borba će se nastaviti sve dok Palestina ne bude potpuno slobodna. Vodeći se manifestom našeg predsjednika 'Svijet je veći od pet', nastavit ćemo u lice vikati istinu Izraelu kao najvećem akteru progona na svijetu i njegovim pristalicama, rekao je Altun u razgovoru za "Stav" koji potpisuje Amina Šećerović-Kašli.
 

Odnosi Turske i BiH 

Fahrettin Altun je ponovio da je Turska uvijek pridavala značaj svojim odnosima s Bosnom i Hercegovinom i smatrala je BiH jednom od najposebnijih zemalja. Ovi odnosi postaju sve čvršći svakim danom uz međusobne posjete na visokom nivou.

- Nema sumnje da je ekonomska dimenzija važna u odnosima. Stupanjem na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, obim bilateralne trgovine povećao se više od devet puta i dostigao 650 miliona dolara u 2020. godini. Nesumnjivo je da su potencijali dviju zemalja višestruko veći od ovog nivoa i zato je postavljen cilj da se za kratko vrijeme obim trgovine poveća na milijardu dolara. U cilju unapređenja ekonomske saradnje, tokom posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Turskoj 16. marta 2021. godine, potpisan je niz sporazuma usmjerenih na ekonomsku i poslovnu saradnju. Turska pruža sve vrste podrške projektima za stabilnost i razvoj Bosne i Hercegovine. Turska ima odlučnu političku volju da razvija saradnju između dviju zemalja u oblastima od energetike, zdravstva, odbrambene industrije, turizma, poljoprivrede pa do stočarstva, rekao je Altun.

Istakao je da je cijela priča u vezi s "non-paperom" neprihvatljiva.

- Turska se zalaže za političko jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Pridajemo veliku važnost miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Kao što je više puta u različitim situacijama izrazio naš predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, Turska će podržati sve napore za mir, prosperitet i razvoj naroda Bosne i Hercegovine. Ovaj dokument, koji uključuje stavke poput pripajanja jednog od dvaju entiteta BiH Srbiji, te ujedinjenje Kosova s Albanijom, neprihvatljiv je. Očigledna je opasnost koju takve rasprave predstavljaju za regiju i Evropu. Takve inicijative koje neće doprinijeti ničemu osim stvaranju novih kriza treba obavezno izbjegavati. Regiji su potrebne inicijative koje će ojačati mir i stabilnosti, a ne nove krize, rekao je Altun i dodao: "Tokom posjete našeg ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua Sloveniji, kada se govorilo o ovoj temi, slovenski zvaničnici su naglasili da ne prihvataju ovaj dokument. Očigledno je da ovaj dokument koji je pušten, a koji niko ne prihvata, ne služi miru i stabilnosti regije. Ali korisno je naglasiti da se Turska zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te mir i dobrobit njenih građana. Kao što se Turska ne miješa u unutrašnje stvari nijedne zemlje, isto tako ne dopušta ni miješanje u vlastite unutrašnje stvari. Turski odnosi i politika prema Bosni i Hercegovini nije nešto što može biti vođeno kritikom određenih masa. Pridajemo veliki značaj našim historijskim i kulturnim vezama s Bosnom i Hercegovinom. Svima je poznato posebno mjesto koje uživaju naša bosanska braća i sestre u srcima turske nacije. Sve narode ove geografije, Bošnjake, Albance, Srbe, Hrvate, doživljavamo kao svoje prijatelje s kojima stoljećima živimo zajedno i vidimo kao prijatelje s kojima ćemo i u budućnosti sarađivati na svim poljima."

Jedan od čelnih ljudi koji predstavlja stav Republike Turske je i prof. dr. Fahrettin Altun, šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske. Inače, Altun je rođen 1976. godine u Njemačkoj, a, između ostalog, obnašao je funkcije šefa Odjela za komunikacije na Istanbulskom univerzitetu, kao i generalnog koordinatora SETA-e (Fondacija za politička, ekonomska i socijalna istraživanja) za Istanbul, te zamjenik generalnog koordinatora SETA-e. Pisao je kolumne za turske vodeće medije, radio kao urednik u izdavačkim kućama te pripremao emisije za državnu televiziju. Altun, koji je autor knjige Teorija modernizacije, ovog puta je govorio za "Stav" o posljednjim dešavanjima u Turskoj, kao i u regiji Gazi, događajima iz 1915. godine, Iraku i ostalim temama.

komentari (0)