Frizerka u Turskoj 15 godina besplatno pruža frizerske usluge starim i oboljelim ženama

Sevim je, nakon što je penzionisana, odlučila da nastavi sa svojoj profesijom, zbog ljubavi, ali i povezanosti sa istom...

TURKIYE 06.12.2021, 10:42 06.12.2021, 11:14
Frizerka u Turskoj 15 godina besplatno pruža frizerske usluge starim i oboljelim ženama
© AA

Šezdesetpetogodišnja penzionisana Sevim Zengel već 15 godina dobrovoljno šiša starije dame.

Zengel, zapravo, ne samo da šiša već im i farba kosu, radi manikir, pedikir, i pomaže im dok se kupaju. Sevim je, nakon što je penzionisana, odlučila da nastavi sa svojoj profesijom, zbog ljubavi, ali i povezanosti sa istom. Odlučivši da to radi dobrovoljno, bez ikakve naknade, isprva je htjela da radi za djecu. Ali, onda je saznala da stare osobe imaju takve potrebe u Direkciji Darülaceze u Istanbulu (op.a. Darülaceze pruža usluge osobama prosječne starosti od 72 godine i koje imaju barem jednu hroničnu bolest).

- Stalno sam prolazila pored nje (op.a. Direkcije Darulaceze), ali nisam znala šta je unutra. Jednog dana sam prolazila, pitajući se mogu li dobrovoljno doći i nešto raditi, kazala je Sevim, i tu počinje njena priča.

- Bila je tu  šefica rehabilitacije, gospođa Havva. Uputili su me njoj.

"Šta znaš da radiš", upitala je. Rekla sam da ću sjeći nokte, farbati kosu, raditi tretmane lica. Ne šišam, ali kada se godinama radi, nauči se, prisjeća se Sevim.

Prije pandemije je dolazila tri puta sedmično, ali sada dolazi dva puta, i pokušava da obavi sav potrebni posao.

- Prošlo je 15 godina kako radim ovaj posao. Mnogo sam sretna, mnogo sam spokojna. Koliko god da budem umorna, pod stresom, kada prođem kroz ova vrata kao da dobijem neku posebnu energiju. Mnogo upućuju dove za mene, istakla je Zengel.

Sevim kaže i da pored ovog dobrovoljnog posla pazi na svoje roditelje, koji su, također, stari. Ističući da ni ona nije mlada, kazala je da joj snagu koju ima, daje Allah.

- On (op.a. Allah) mi daje snagu. Sve dok mi On daje snagu, nastavit ću da dolazim ovdje. Mnogo mi nedostaju, kada im ne dođem. Gospodar mi je ovako odredio, i ja to radim. Dovoljne su mi njihove dove, zaključila je Sevim. 

TRTHaber/Balkan News

komentari (0)