Ibrahim Kalin za "Der Spiegel": Ako Rusija i SAD imaju pravo ući u Siriju, to pravo ima i Turska

Kalin je u intervjuu za njemački "Der Spiegel" kazao kako bi se problemi Turske u odnosima s Evropskom unijom mogli prevazići te kako su to različita mišljenja koja se dešavaju ​među saveznicima

TURKIYE 02.10.2021, 09:03
Ibrahim Kalin za "Der Spiegel": Ako Rusija i SAD imaju pravo ući u Siriju, to pravo ima i Turska
© AA

Glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin rekao je da, ako Rusija i Sjedinjene Države imaju pravo na ulazak u Siriju, onda to pravo ima Turska. 

Kalin je u intervjuu za njemački "Der Spiegel" kazao kako bi se problemi Turske u odnosima s Evropskom unijom mogli prevazići te kako su to različita mišljenja koja se dešavaju ​među saveznicima.

- Prošli smo kroz napetija razdoblja u odnosima s Njemačkom, ali ostavili smo ih iza sebe, rekao je Kalin.

Podsjećajući da SAD i Turska sarađuju u borbi protiv terorizma, Kalin je poručio da SAD s vremena na vrijeme ne uzima u obzir potrebe Turske, navodeći primjer pružanja podrške YPG-u, sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK, što je ocijenio neprihvatljivim.

Kalin je dodao kako američki predsjednik Joe Biden ne shvata da ogranak PKK u Siriji Turska doživljava kao nacionalnu prijetnju, javlja AA. 

- Još jedno problematično pitanje između dvije zemlje je slobodno kretanje Gulenove organizacije u SAD-u. Ova situacija izaziva upitnike i negativno utječe na odnose među saveznicima, rekao je Kalin.

Ističući da je Turska snažna članica NATO-a i bezuvjetno lojalna Savezu, Kalin je kazao da je njegova zemlja pridonijela mnogim misijama NATO-a.

- Želimo vidjeti NATO kao snažan savez. Problemi između zemalja članica ne bi trebali oslabiti NATO, istakao je Kalin.

Odgovarao je na pitanje o tome kakvu bi ulogu Turska željela imati u Afganistanu u budućnosti.

- Želimo pružiti podršku afganistanskoj vladi za ponovno otvaranje aerodroma. S tim u vezi s Katarom su započete tehničke konsultacije, rekao je Kalin te dodao: "Razgovaramo s talibanima o problemima koji su postojali prije njihovog dolaska na vlast, poput ekonomske situacije, sigurnosnih pitanja, zaštite granica i migracijama. Način na koji su Amerikanci napustili zemlju stvorio je veliki haos. Očekujemo da će talibani formirati sveobuhvatniju vladu. Nedavno objavljena vlada nije ispunila očekivanja međunarodne zajednice. Ali moramo biti i realni u pogledu naših očekivanja".

Govoreći o Siriji, Kalin je kazao kako Tursku neki njeni evropski prijatelji kritikuju zbog raspoređivanja trupa u toj zemlji.

- Međutim, to bi im trebalo odgovarati. Držimo ljude u područjima koja kontrolišemo. Samo zato što su turski vojnici u Idlibu, 2,5 miliona ljudi ne bježi iz regije. Naši prijatelji na Zapadu ponašaju se kao da smo okupatorska sila. Nismo nikada pretendovali na sirijsku teritoriju. Međutim, morali smo poduzeti ovaj korak radi vlastite sigurnosti i sigurnosti Sirijaca u regiji. Umjesto zahvale, suočavamo se sa sankcijama. Zašto? Zato što smo oštetili prisustvo PKK tamo, poručio je Kalin.

Negirajući optužbe da je Turska prekršila međunarodno pravo u Siriji, Kalin je zaključio: "Assad (Bashar al-Assad op.a.) i PKK su ti koji su prekršili međunarodno pravo. Jesu li ova dva problema riješena? Pa zašto je sada fokus na Turskoj? Imamo pravo na samoodbranu. Ako je Rusiji i SAD-u dato pravo ulaska u Siriju, onda to pravo imamo i mi".
 

komentari (0)