Kangali u Turskoj uživaju u snježnim danima

TURKIYE 28.12.2021, 12:12 28.12.2021, 13:25
Kangali u Turskoj uživaju u snježnim danima
© AA

Poznati po svojoj ogromnoj veličini, hrabrosti, agilnosti, inteligenciji, odanosti svom vlasniku i dužnosti, psi Kangali uživaju u hladnom i snježnom vremenu. 

U sklopu projekta koje provodi guvernerstvo turskog grada Sivasa osnovan je Centru za obuku, zaštitu i uzgoj Kangal pasa.U tom centru, koji se nalazi na brdu Meraküm sa nadmorskom visinom od 1.600 metara, temperatura se sa vremena na vrijeme spušta i deset stepeni ispod nule a snijeg dostiže deset centimentara, 

Veterinar Centra za obuku, zaštitu i uzgoj Kangala Engin Genç rekao je za AA da je zima omiljeno godišnje doba Kangala zbog snježnih padavina i hladnog vremena.

- Kangali su poznati po svojoj ljubavi prema snijegu i otpornosti na oštre zimske uslove. Oni imaju apetit, aktivnost, vitalnost, žele više trčati i troše više energije. Možemo reći da su nasmijani, kazao je Genc. Naveo je i da je ljubav Kangala prema hladnom vremenu povezana sa njihovom fiziologijom, strukturom dlake i kože.

- Kako se Kangali prilagođavaju hladnoći u smislu dlake, tijela i fiziološke strukture, na njih negativno utječe vrućina. Naš centar se nalazi visokom i planinskom zraku, pa je malo ugodniji. Kangali u vrućim danima najviše vremena provode spavajući. Njihovi pokreti su sporiji, disanje postaje sve češće i potreba za vodom se povećava. Veći dio dana provode sa sporijim metabolizmom, kazao je Genc.

Spominjući da su primijetili da psi Kangali mogu izdržati do 30 stepeni ispod nule, Genç je rekao: "Dobra njega i ishrana su veoma važni. Vidjeli smo da Kangali žive na ovaj način tako što se sklupčaju na trbuhu i guraju njušku u rep, i nemaju nikakvih problema, kazao je Genc.

- Postoji ogromna razlika u dlakama i boji dlake pasa koji se ne uzgajaju u ovoj geografiji. Kangali žive u svim provincijama u Turskoj, ali temperatura mnogo utječe na njihovu dlaku. Postoji razlika među kangalima koji se uzgaja u toplijim krajevima po svojim karakteristikama, pokretljivosti, razvoju tijela i građi, zaključio je Genc.

komentari (0)