Karta svijeta od Piri Reisa, stara 508 godina ponovo na izložbi u palači Topkapi

TURKIYE 19.11.2021, 10:34 19.11.2021, 16:03
Karta svijeta od Piri Reisa, stara 508 godina ponovo na izložbi u palači Topkapi
© Internet

Ponovo, nakon duže pauze, počela je izložba karte svijeta koju je nacrtao Piri Reis 1513. godine, u palači Topkapi u Istanbulu.

Mapa svijeta koju je nacrtao Piri Reis, jedno je od najvažnijih djela svjetske kartografije. Karta stara 508 godina, ponovo je izložena u trećem dvorištu palače Topkapi, u biblioteci Ahmeda III.

- Piri Reis je za nas mnogo važan karakter. Nevjerovatna kultura i historija. Mnogo se ponosim s našom prošlošću i mnogo sam sretan. Veoma je lijepo pokazati i predstaviti ovu izložbu novim generacijama, kazao je Olcay Su Yetkin koji je sa sinom došao na izložbu.

Izložba je privukla pažnju mnogih osoba bez obzira na godine i generacija, tako je je jedna od učenica rekla da joj se mnogo svidjela karta svijeta koju je nacrtao Piri Reis.

- Piri Reis je ovu kartu nacrtao 1513. godine. Zbog toga mi je ova karta privukla pažnju. Mnogo mi se svidjela, drago mi je što sam došla ovdje, kazala je Begum Sevim Ozdag.

Prema saopštenju iz Predsjedništva nacionalnih dvoraca Turske, karta je pronađena 1924. godine kada je palača Topkapi bila pretvorena u muzej.

Kada je karta pronađena prof. Gustav A. Deismann je kazao da je karta veoma vrijedna, te je uz posebnu dozvolu od prof. Paula Kahlea koji je tada boravio u Istanbulu, proučio kartu Piri Reisa.

- Prof. Kahle je čovjek koji je objavio knjigu Piri Reisa Kitab-ı Bahriyye na njemačkom jeziku. Stoga je znao za postojanja karte i znao da je rad Piri Reisa od velikog značaja u historiji kartografije. Godine 1931. Kahleove publikacije objavile su svijetu da je karta Piri Reis pronađena i da se nalazi u palači Topkapı. Karta Piri Reisa ima osjetljivu strukturu na koju utječu negativni uvjeti izložbenog okruženja kao što su toplota, svjetlost i vlaga. U tome što je veoma osjetljiva, veliki učinak ima činjenica da je mapa iscrtana na pergamentu, te da je riječ o jedinstvenom djelu koje traje već 508 godina, navodi se u saopštenju.


 

Piri Reis je bio pomorac, admiral i kartograf. Odrastao je u tadašnjoj najzačanijoj turskoj pomorskoj bazi, a sve što je znao o pomorstvu je naučio od svog amidže Kemala Reisa, s kojim je i počeo ploviti. Tokom plovidbe vodio je bilješke i skicirao je obale i otoke. Skupljao je crteže i karte, a sudjelovao je i u mnogim bitkama iako je bio vrlo mlad. Za vrijeme sultana Bajezida II, njegov amidža je dobio status admirala. 1513. godine sastavlja svoju kartu svijeta. Sačuvan je samo jedan dio karte, a pretpostavlja se da je karta prikazivala cijelu Evropu, Aziju, Afriku i otkrivene dijelove Amerike. 1521. godine je svoju kartu predstavio sultanu Selimu I. Bilješke i karte je objedinio u rukopisnu verziju Kitab-i Bahrije (op. a. Knjiga o plovidbi, upute za pomorce).

Aksam/Balkan News 

komentari (0)