Lavrov: Rusija je zahvalna Turskoj

TURKIYE 01.07.2021, 09:22
Lavrov: Rusija je zahvalna Turskoj
© AA

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov izjavio je da Rusija cijeni aktivnosti zajedničkog rusko-turskog mehanizma za monitoring u Azerbejdžanu, javlja AA.

Nakon što je održao sastanak sa turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, šef ruske diplomacije Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da je to bio veoma konstruktivan i koristan sastanak u Antaliji.

Ističući kako ruski turisti upravo Antaliju smatraju veoma atraktivnom destinacijom, Lavrov je kazao da će obje strane nastaviti raditi na tome da se turistička saradnja nastavi i dodatno unapređuje.

- Rusija je zahvalna Turskoj na mjerama koje poduzima za zaštitu zdravlja turista, kazao je Lavrov.

Lavrov je komentirao i aktuelnu situaciju u Nagorno-Karabahu nakon što je uspostavljen prekid vatre između Azerbejdžana i Armenije.

- Zadovoljni smo i cijenimo aktivnosti u vezi sa mehanizmom zajedničke rusko-turske komande za monitoring primirja u Azerbejdžanu, kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomacije Lavrov dalje je kazao da je želja da Armenci i Azerbejdžanci postignu dogovor i da žive kao dobre komšije.

- Moskva i Ankara koordinirat će napore za normalizaciju dijaloga između Bakua i Jerevana, kazao je Lavrov.

Lavrov je također komentirao turski megaprojekt izgradnje Kanala Istanbul koji će paralelno sa Bosforom spajati Mramorno more i Crno more.

- Izgradnja Kanala Istanbul neće tamo otvoriti put za razmještanje za strane vojske, kazao je Lavrov.

Lavrov je također kazao da je Rusija zadovoljna komunikacijom i sagovornicima iz Turske u vezi s provedbom Konvencije iz Montreuxa koja uređuje pitanje plovidbe prolazima.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da će Turska nastaviti sarađivati ​​s Rusijom za politički proces u Siriji.

Istakao je da je tokom sastanka razgovarano o bilateralnim odnosima s Rusijom, kao i o regionalnim pitanjima, uključujući dešavanja u Siriji, Libiji, Afganistanu i Karabahu.

- Naš je cilj osigurati stabilnost, mir i spokoj u svim tim zemljama, rekao je Cavusoglu te dodao:

"Dijalog između Turske i Rusije zasnovan je na uzajamnom poštovanju."

Napomenuo je da će dvije države nastaviti saradnju s ciljem jačanja političkog procesa u Siriji.

- Nastavit ćemo sarađivati ​​s Rusijom za politički proces u Siriji i za nastavak primirja na terenu, rekao je šef turske diplomatije.

Naglasio je da će Turska i dalje poduzimati potrebne korake za podršku sirijskim izbjeglicama, te prokomentarisao i situaciju u Libiji.

- Političko jedinstvo i teritorijalni integritet Libije pitanja su oko kojih su naši stavovi jedinstveni, dodao je.

Cavusoglu je podsjetio da su čelnici dviju država ranije već postavili cilj povećanja trgovinske razmjene između Turske i Rusije na nivo od 100 milijardi dolara godišnje.

Prema njegovim riječima, zvanične Ankara i Moskva spremni su da krenu prema ovom pokazatelju ekonomske saradnje.

Dotakao se također i pitanja megaprojekta Kanal Istanbul.

- Niti Kanal Istanbul utiče na Sporazum iz Montreuxa, niti ovaj sporazum na projekat kanala, kazao je Cavusoglu.

Konvencija Montreux je međunarodni sporazum kojim se regulira saobraćanje brodova kroz turske moreuze. Duž planiranog Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dijela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.

Jedna od tema razgovora je bila i pandemija koronavirusa i kampanja vakcinacije.

- Iznijeli smo naš prijedlog Rusiji o uzajamnom priznavanju certifikata o vakcinama, rekao je Cavusoglu.

komentari (0)