Ministar odbrane Turske Hulusi Akar: Turska kao država NATO-a je preuzela najveći teret u ublaživanju patnje naroda Sirije

TURKIYE 11.06.2021, 12:42 11.06.2021, 14:10
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar: Turska kao država NATO-a  je preuzela najveći teret u ublaživanju patnje naroda Sirije
© AA

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da je značaj NATO-a sve veći zbog čega taj savez mora jačati i djelovati u duhu istinskog savezništva, javlja AA.

U obraćanju na ceremoniji otvorenja Komande NATO-ovog Centra izvrsnosti za pomorsku sigurnost (MARSEC COE), Akar je istakao da Oružane snage Turske, osim što brinu za sigurnost svoje države i 84 miliona svojih građana, nastavljaju pružati stalni doprinos NATO savezu uprkos uvjetima pandemije koronavirusa.

Napomenuo je da Centar izvrsnosti za pomorsku sigurnost predstavlja temelj NATO-ovih napora u procesu transformacije.

- Osnivanjem Centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma 2005. godine, Turska također nastavlja doprinositi Savezu uspostavljanjem i NATO-ovog Centra izvrsnosti za pomorsku sigurnost za koji vjerujemo da će postati globalni brend i lider u međunarodnim vojnim projektima pomorske sigurnosti. Osim što smo sponzori 14 od 27 Centara izvrsnosti, također smo vrlo sretni što smo domaćini jedne ovakve institucije. Smatram da će Centar izvrsnosti za pomorsku sigurnost, uz doprinos NATO-a i saveznika, popuniti prazninu u obuci, istraživanju, razvoju i interoperabilnosti za operacije pomorske sigurnosti i značajno doprinijeti NATO-ovom duhu partnerstva, kazao je Akar.

Poručio je da je solidarnost Saveza postala mnogo važnija u doba kada se rizici, prijetnje i opasnosti konstantno povećavaju na globalnom i regionalnom nivou.

- Turska vjeruje da je NATO i dalje zadržao svoju svrhu postojanja budući da važnost NATO-a još više raste. Iz tog razloga, Alijansu treba dalje jačati i omogućiti NATO-u da djeluje u pravom duhu savezništva. Imajući drugu po veličini NATO-ovu vojsku, Turska dijeli teret Saveza i sve njegove vrijednosti, stavljajući NATO u centar vlastite sigurnosti i istovremeno u centar NATO-ove sigurnosti, istakao je Akar te dodao:

"Posebno bih želio naglasiti da, uprkos zaokupljenosti rizicima, prijetnjama i opasnostima u svojoj regiji, Turska nastavlja pružati doprinos vježbama, strukturi snaga i osoblju Saveza i čini sve što je potrebno da zaštiti granice NATO-a i evropske granice od terorizma, krijumčarenja i trgovine ljudima", kazao je Akar.

Kako je rekao, saveznici u NATO-u ipak nisu pokazali dovoljnu odlučnost u borbi protiv terorističke organizacije PKK/YPG.

- Iako su se naši NATO saveznici odlučno borili protiv terorističkih organizacija u mnogim drugim dijelovima svijeta, nažalost nisu pokazali isti odlučan stav i prema terorističkoj organizaciji PKK/YPG, rekao je Akar u obraćanju, napominjući da je njegova zemlja uputila apele saveznicima.

- Turska je uputila brojne pozive saveznicima da se zajedno bore protiv akcija terorističkih organizacija PKK/YPG i ISIS-a na sjeveru Sirije, koje ugrožavaju njenu nacionalnu sigurnost i regionalnu stabilnost. Više puta smo našim saveznicima u NATO-u predlagali uspostavljanje sigurne zone u Siriji i zajedno smo dogovarali neke planove. Međutim, zahtjevi iz ovih sporazuma nisu ispunjeni i Turska je ostala sama u borbi protiv terorizma. Turska je država NATO-a koja je preuzela najveći teret kako bi ublažila patnje sirijskog naroda, a turske oružane snage jedina su NATO vojska koja se borila prsa u prsa protiv ISIS-a. Očekujemo da naši saveznici sarađuju s nama u borbi protiv terorizma, da zajedno tražimo rješenja za ozbiljne sigurnosne probleme Turske i da budu uz nas, kazao je.

Akar je naglasio da se Turska zalaže za rješavanje svih problema u svojoj regiji i u svijetu u skladu s međunarodnim pravom, mirnim putem i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Admiral Adnan Ozbal, zapovjednik pomorskih snaga Turske, izjavio je da pomorska sigurnost zahtijeva globalna rješenja zbog toga što prelazi državne granice.

Povodom otvaranja Centra izvrsnosti za pomorsku sigurnost (MARSEC COE) video poruku su uputili i zamjenik generalnog sekretara NATO-a John Manza i zapovjednik savezničkih mornaričkih snaga NATO-a viceadmiral Keith Blount.

komentari (0)