Mladić u Turskoj učio za ispite čuvajući ovce: Najveća podrška su mi roditelji

TURKIYE 22.09.2021, 13:33 22.09.2021, 14:24
Mladić u Turskoj učio za ispite čuvajući ovce: Najveća podrška su mi roditelji
© haber7.com

Adem Aydın, koji živi u jednom selu koje se nalazi u blizini turskog grada Tuncelija, položio je prijemni ispit za Pravni fakultet Univerziteta u Istanbulu, koji je pripremao dok je čuvao ovce svoje porodice.

Aydın je nastavio svoje obrazovanje čuvajući stado ovaca koje pripada njegovoj porodici, a danonoćno je učio kako bi upisao pravni fakultet, što je bio njegov san iz djetinjstva. Aydın, koji je osmogodišnje obrazovanje stekao u školi u svom selu, završio je srednjoškolsko obrazovanje u gimnaziji Elazığ Mehmet Koloğlu.

 Aydın, koji je ušao među tri hiljade najboljih učenika u cijeloj zemlji i upisao se na Pravni fakultet Univerziteta u Istanbulu, vratio se u svoje selo jer se nastava odvijala online putem zbog pandemije, a čuvajući ovce spremao je ispite. Nakon što je diplomirao na univerzitetu o kojem je sanjao, Aydın se  sada počeo pripremati za ispit za sudskog tužioca. Navodeći da u budućnosti želi postati tužilac, Aydın je rekao da je uspjeh postigao uz podršku roditelja.

- Osnovnu školu sam završio u našem selu pomažući porodici i učeći. Nakon toga sam završio i  gimnaziju Mehmet Koloğlu u Elazıgu. Pomažem roditeljima u radu na selu. U isto vrijeme pripremao sam se za fakultetski ispit. Od djetinjstva najveći san mi je bio da upišem pravni fakultet i da diplomiram ovdje, te da postanem vrlo uspješan tužilac, kazao je Adem.

Kada završi sa ispitima i nastavom, dođe kući i pomaže svojoj porodici u poslovima na selu.

- Završio sam univerzitet kao počasni student, iako su mi ograničene tehnološke mogućnosti i slaba internetska konekcija uzrokovale poteškoće u nastavi. Trenutno sam započeo pripravnički staž u kancelariji u Elazigu, dok usput učim i za ispit za sudskog tužioca. Vjerujem da ću na kraju godine položiti ispit i postati uspješan tužilac. Najveći napor u mom uspjehu je zahvaljujući mojoj majci i ocu, koji su me uvijek podržavali u svim okolnostima, unatoč mnogim teškoćama i teškim vremenima, kazao je Aydin.

Izvor: Haber7.com/Balkan News

komentari (0)