MMF na devet posto povećao prognozu ekonomskog rasta Turske za ovu godinu

Prognoza za 2022. godinu zadržana je na 4,9 posto kao i u izvještaju iz jula.

TURKIYE 12.10.2021, 16:45
MMF na devet posto povećao prognozu ekonomskog rasta Turske za ovu godinu

Međunarodni monetarni fond objavio je novi izvještaj o ekonomskim projekcijama za ovu godinu u kojem su predviđanja ekonomskog rasta Turske povećana sa 5,8 na devet posto. 

MMF je revidirao projekciju globalnog ekonomskog rasta na 5,9 posto za 2021. godinu, što je za 0,1 posto manje u odnosu na projekcije iz prethodnog Izvještaja o ekonomskim izgledima.

Prognoza za 2022. godinu zadržana je na 4,9 posto kao i u izvještaju iz jula.

Ukazujući da nestašice opskrbe izazvane pandemijom COVID-19 traju duže od očekivanog, iz MMF-a su naveli da su se povećali se rizici po ekonomske izglede, a da su trgovinske razmjene postale složenije.

Istaknuto je da su ekonomski izgledi za grupu zemalja u razvoju sa niskim prihodima značajno oslabljeni zbog “pogoršanja dinamike pandemije“, dok prekidi u snabdijevanju stvaraju teže kratkoročne izglede i za naprednu ekonomsku grupu.

Predviđa se da će napredne ekonomije ove godine porasti 5,2 posto, što je za 0,4 posto manje u odnosu na prethodni izvještaj.

MMF očekuje da će se globalni rast umjereno smanjiti na oko 3,3 posto na srednji rok (nakon 2022. godine).

Predviđa se da će proizvodnja napredne ekonomije premašiti srednjoročne projekcije prije pandemije jer bi moguća podrška privredi u SAD-u mogla povećati potencijal.

- Nasuprot tome, predviđaju se stalni gubici u proizvodnji za tržište u razvoju i ekonomsku grupu u razvoju zbog sporijeg uvođenja vakcina i općenito manje podrške privredi u odnosu na razvijene ekonomije, istaknuto je.

Na rastuću inflaciju zbog neusklađenosti potražnje i ponude i viših cijena robe, MMF je rekao da se očekuje da će se pritisci na cijene smanjiti sljedeće godine.

Predviđanja ekonomskog rasta za ovu godinu u Turskoj, MMF je povećao sa 5,8 na devet posto, dok je zadržao projekciju rasta na 3,3 posto za sljedeću godinu.

Za američku ekonomiju, MMF očekuje da će stopa rasta porasti za dodatnih jedan posto na šest posto do kraja 2021. godine. U BDP-u druge najveće svjetske ekonomije, Kine, ove godine se očekuje povećanje od 8 posto, što je pad od 0,1 posto u odnosu na ranije projekcije.

Projekcija ekonomskog rasta za eurozonu smanjena je sa 5,4 na 5 posto, piše AA. 

komentari (0)