Moćna i nezaustavljiva Turska: Ertugrul Gazi-prvi brod za deponovanje prirodnog gasa

TURKIYE 26.06.2021, 13:14 27.06.2021, 12:11
Moćna i nezaustavljiva Turska: Ertugrul Gazi-prvi brod za deponovanje prirodnog gasa
© AA

U gradu Hatayu u Turskoj jučer je održana svečana ceremonija nekoliko velikih ekonomskih i industrijskih projekata, uključujući i prvo plutajuće plovilo za deponovanje prirodnog gasa "Ertugrul Gazi" u Turskoj, javlja AA.

Ceremoniji je prisustvovao i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je tom prilikom istakao da je ovaj projekat opremljen najmodernijom tehnologijom u svojoj klasi.

- Brod Ertugrul Gazi, izgrađen najnovijom tehnologijom u svojoj klasi, moći će vršiti deponovanje prirodnog gasa na terminalima Dortyol ili Saros, ovisno o potrebi, dnevnim kapacitetom od 28 miliona kubika. Još jedna značajna karakteristika Ertugrula, koji će djelovati pod našom zastavom, jeste direktni utovar na kamione, cisterne i brodove. Posjeduje i takvu sposobnost, rekao je Erdogan.

Istakao je da je grad Hatay poseban biser Mediterana, grad bogate historije, kulture i mjesto solidarnosti.

- U vrijeme kada svijet brzo tone u močvaru etničke, vjerske i kulturne diskriminacije, Hatay nastavlja biti primjer čitavom čovječanstvu, kao što je to bio kroz čitavu historiju, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da turske vlasti već punih 19 godina implementiraju brojne velike projekte koji doprinose rastu i napretku Turske i njenog naroda, dodajući da su samo danas održali ceremoniju otvorenja nekoliko projekata, uključujući stadion Hatay, kapaciteta 26.600 ljudi te plutajuće jedinice za deponovanje prirodnog gasa.

- Ovaj brod, dužine 295 metara i širine 46 metara, može da zadovolji više od 10 posto potreba naše države za prirodnim plinom u pogledu kapaciteta za uplinjavanje, kazao je Erdogan.

Kako je rekao, brod Ertugrul će omogućiti korištenje prirodnog plina bez priključenja na plinovode te tako pružiti Turskoj značajnu fleksibilnost u slučaju mogućih poteškoća, posebno u zimskim mjesecima.

- Kada počnemo koristiti prirodni plin koji smo otkrili u Crnom moru od 2023. godine, bit ćemo u mnogo boljem položaju po ovom pitanju. Neka nam je sretna ova investicija, kazao je turski predsjednik.

Podsjetio je na kraju da su u protekle dvije decenije u svakoj od 81 turske provincije osigurali najnapredniju infrastrukturu i usluge u svim oblastima, od obrazovanja, zdravstva, transporta, energije, pa do sporta i socijalne podrške.

komentari (0)